fbpx
11.1 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Stanković: Šuga u školama zvanično nije prijavljena, parazit šugarac voli toplotu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) nije zvanično dobila prijavu obolevanja od šuge, rekao je za portal Slobodna reč epidemiolog dr Slađan Stanković. Ranije je Vranjski online magazin (VOM) izvestio da se u školi na teritoriji Grada Vranja pojavila šuga, „kod do sada nepoznatog broja dece“.

Kako se ovo zarazno oboljenje kože ne bi javilo, a, ako se već javi, i suzbilo, neophodno je održavanje lične higijene, izolacija i dezinfekcija ruku i radnih površina, rekao je dr Stanković.

„Preventivno treba da se sprovode mere održavanja opšte i lične higijene, posebno pranje ruku. U kolektivima gde je organizovan dvosmenski rad neophodna je dezinfekcija, dvaput dnevno, radnih površina i sanitarnih čvorova“ – kazao je dr Stanković.

U cilju suzbijanja potrebna je, prevashodno, „pravovremena izolacija pacijenta za vreme trajanja oboljenja sve do potpunog izlečenja, kako bi se sprečilo dalje prenošenje direktnim kontaktom sa drugom osobom, preko kože“, kao i „primenjivanje lekova – antiparazitika“.

„Neophodno je lečenje od 10 do 14 dana, koliko obično traje klinička slika, kako bi došlo do potpunog izlečenja. Treba menjati posteljinu, a oboleli da koristiti poseban escajg i ostala sredstva za ručavanje. Neophodno je održavanje lične higijene, pranje ruku i njihova dezinfekcija preparatima na bazi alkohola, dok se površine dezinfikuju hlornim preparatima, posebno one koje se nalaze u kolektivima“, rekao je epidemiolog ZZJZ-a.

Veoma je važna, smatra dr Stanković, edukacija roditelja i zdravstveno-vaspitni rad sa decom, kako bi ona obratila pažnju jer „parazit šugarac voli toplotu“.

„Najčešće se prenosi tokom direktnog kontakta duže vreme sa kožom obolelog. To se dešava kada se spava u istom krevetu, kada se deca igraju. Ređe se prenosi kontaktom sa površinama poput onih u učionici, ili površinama u nekoj firmi, gde je kolektiv veći. Prenosi se, indirektno, preko posteljine, rublja, odeće, naročito kada deca menjaju odeću. Zato je bitno da roditelji upozore decu da ne mеnjаju odeću sa drugarima“, istakao je lekar iz Vranja.

On objašnjava kakve se promeni na koži jave kod osobe koja je zaražena šugom.

„Karakterističan je nesnosni svrab zbog prisustva parazita šugarca. Njegovo prisustvo na koži izaziva promene koje su, uglavnom, crvene i tačkaste. Javlja se pretežno između prstiju, na unutrašnjoj strani ruke, na zglobovima, dlanovima, u predelu stomaka i grudi oko pupka, ali nema je na glavi, vratu i na leđima“ – objasnio je dr Slađan Stanković.

Redakciji portala VOM je iz više izvora potvrđeno da se jedno dete leči od 27. novembra, zatim da je juče kod još jednog deteta iz iste škole potvrđena šuga, kao i da dosta dece ne pohađa nastavu, objavio je u međuvremenu ovaj portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci