fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Zdravstvene knjižice nam važe i u inostranstvu, ali pre putovanja neophodno uraditi ovo

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD / VRANJE – Direktorka službe informisanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Aleksandra Beslać izjavila je da Republika Srbija i RFZO imaju potpisane bilateralne sporazume sa 21 državom o mogućnosti korišćenja zdravstvenog osiguranja tokom privatnog boravka u inostranstvu o trošku RFZO, što znači da osiguranici za vreme privatnog odmora imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku države samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje, prenosi RTS.

„To konkretno za osiguranike znači da je potrebno da sa validnom zdravstvenom karticom odu kod svog izabranog lekara, koji će im izdati potvrdu. Potvrda se izdaje na osnovu zdravstvenog kartona, što znači da odabrani lekar utvrđuje da u proteklih 12 meseci nije bilo hroničnih ni akutnih oboljenja. Kada dobije potvrdu, osiguranik zajedno sa zdravstvenom karticom odlazi u filijalu RFZO, po tzv. dvojezični obrazac koji se izdaje u najkraćem roku“ – objasnila je ona.

Države sa kojima je Srbija potpisala sporazum jesu Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češkom, Slovenija, Turska i Tunis, ali i sa provincijom Kvebek (Kanada).

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Nakon što nam se ukaže pomoć u inostranstvu tj. u zemljama s kojima smo sklopili sporazum, procedura osiguranika ne postoji, tačnije osiguranik nema nikakvih obaveza, jer dalja refundacija se vrši na osnovu bilateralnih sporazuma.

Osiguranik kome je pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazume o socijalnom osiguranja nastale troškove plaća sam, a pravo na refundaciju ostvaruje samo ukoliko mu je pre odlaska izdata potvrda, a po povratku podnosi zahtev za naknadu troškova RFZO-u, uz originalne medincinske i računske dokumentacije. Potrebno je po povratku podnesti svu medicinsku dokumentaciju, original račune kao i obrazac.

Beslać je rekla da to da li su pokriveni svi troškovi, sve zavisi od troškova koji su nastali, intervencija koje su urađene, a komisija u okviru Fonda proučava čitavu tu dokumentaciju. Zakonski rok u kojem komisija treba da donese odluku o refundaciji je 60 dana. Kako je objasnila, prošle godine je više od 50.000 ljudi apliciralo za obe vrste obrazaca.

Pored toga, Beslać se osvrnula na to da građani trebaju da budu obazrivi i pažljivi kada su u pitanju komercijalna osiguranja kod odreženih osiguravajućih kuća. Dodala je da građani koji imaju hronične bolesti, alergije, a na putovanju se dogodi neki problem, moraju da odluče da li će troškove snositi sami ili će da plati osiguranje kod osiguravajuće kuće.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci