fbpx
8.3 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

Zbirke zadataka za malu maturu od danas u prodaji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Od jutros su u prodaji zbirke zadataka za malu maturu, koje su štampane na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, a mogu se kupiti u knjižarama Službenog glasnika, Zavoda za udžbenike i u drugim knjižarama širom Srbije, prenosi Radio-televizija Srbije.

Zbirka za srpski ili maternji jezik košta 600 dinara, za matematiku 500, koliko i kombinovana zbirka.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić objasnio je za RTS kako sve đaci mogu da se pripreme za malu maturu.

Zbirke iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika imaju po 450 zadataka, dok zbirka za pet izbornih predmeta sadrži po 120 pitanja po predmetu.

„Zbirke su samo jedan od resursa koje učenici mogu da koriste. One se tradicionalno na tržištu pojavljuju negde oko Savindana“, rekao je Pašić.

Ističe da su na RTS Planeti, na podsajtu Moja škola, postavljeni časovi koje učenici mogu da koriste za pripremu za polaganje završnog ispita.

Učenici, po njegovim rečima, mogu onlajn da vežbaju zadatke na portalu evezbaonica.zvkov.gov.rs .

Tu se, kako je Pašić dodao, nalazi preko 4.200 zadataka za sedam predmeta, zadaci različitog tipa i različitih nivoa, a postoji i mogućnost pripreme u samim školama.

„Imamo različite principe, škole najčešće organizuju dodatne časove, a učenici se i obraćaju nastavnicima za neku podršku. Postoji i mogućnost da škole organizuju samo polaganje u školi kao neku vrstu pripreme za završni ispit, pored zvaničnog probnog završnog ispita 22. i 23. marta“, kaže Pašić.

Na testu će biti 20 zadataka, a vreme za polaganje je 120 minuta po testu.

Osmaci su do 29. decembra mogli da se odluče koji će predmet od pet ponuđenih raditi.

„Najviše njih ove godine izabralo je geografiju 40 odsto, zatim biologiju 36 odsto, 10 odsto učenika ove
generacije izabralo je istoriju, 7,7 odsto hemiju i 6,4 odsto fiziku“, rekao je Pašić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci