fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

Završnica suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Presuda četvorici optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije jedna je od najvažnijih u novijoj istoriji Srbije: petoro članova sudskog veća Apelacionog suda odlučiće ne samo o tome da li će po prvi put neko biti kažnjen zbog ubistva novinara, već će ta presuda mnogo govoriti i o nezavisnosti pravosudnog sistema i sudbini kritičkog novinarstva, odnosno demokratije u našoj zemlji, piše Cenzolovka.

Apelacioni sud 6. marta otvara pretres koji će trajati do petka, 10. marta tokom kog će biti saslušavani svedoci Milorad Ulemek Legija i članovi nekadašnjeg zemunskog klana braća Aleksandar i Miloš Simović.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su bivši čelnici i operativci tajne policije Radomir Marković, načelnik Resora državne bezbednosti Srbije, Milan Radonjić, načelnik beogradskog centra RDB-a, Miroslav Kurak, pripadnik rezervnog sastava ozloglašene Jedinice za specijalne operacije, u bekstvu, i Ratko Romić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi RDB-a.

Specijalni sud za organizovani kriminal ih je u dve presude osudio na ukupno 100 godina zatvora. Apelacioni sud je oba puta ukinuo presude.

Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i izdavač, ubijen na Uskrs 1999. godine, a radio je u njegovim nezavisnim novinama „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“.

Članovi apelacionog sudskog veća na kojima je zadatak da okončaju proces za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije su: Nada Hadži Perić, predsednica, Vesna Petrović, sudija izvestilac, i članovi sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci