fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Zašto baš Vranje dobija mural s likom Diane Budisavljević

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Hiperprodukcija murala koja je u poslednje dve godine zahvatila grad, pored isticanja konzervativnih i desničarskih motiva, napokon donosi i svetlu stranu ove subkulture. Nakon nedavno oslikanog Murala zajedništva, Vranje, zahvaljujući Ženskom solidarnom frontu, za koji dan dobija impozantan mural s likom zagrepčanke austrijskog porekla Diane Budisavljević, heroine koja je tokom Drugog svetskog rata od mučenja i smrti spasila preko 12.000 srpske, romske i jevrejske dece.

Ime Diane Budisavljević nepravedno je bilo zapostavljeno u široj javnosti na Zapadnom Balkanu, sve do 2019. godine, kada je na čuvenom Pulskom filmskom festivalu prikazano ostvarenje Dnevnik Diane Budisavljević, uz ovacije publike, a potom je film nagrađen sa 6 zvaničnih nagrada ovog festivala.

Ona je tokom Drugog svetskog rata spasila preko 12.000 dece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Akciju je pokrenula 1941. godine, nakon što je saznala za torturu dece, i tokom celog procesa je vodila dnevnik o spašavanju dece iz nacističkih logora.

Imala je detaljnu „kartoteku dečijih sudbina“, ali joj je to oduzeto od strane komunističkih vlasti 1945. godine, kada je njeno germansko i građansko poreklo postalo „nepoželjno“ u takvim društvenim okolnostima. Njena unuka je pronašla dnevnik, po kojem je čuveni film i rađen.

Ostvarenje je, očekivano, „zasmetalo“ i hrvatskim i srpskim desničarima.

Rediteljka filma, koji je inače rađen u koprodukciji sa This and That (produkcijska kuća koja stoji iza aktuelnog ostvarenja Nečista krv – greh predaka„, svojevremeno je u emisiji Pressing na TV N1 istakla da film „slavi život“, kao i da nas „priča sve može približiti“.

„Istoričari kažu već sad da je to najveća civilna akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu, i da film priznaje rasne zakone i veliko stradanje srpskog naroda za vreme NDH, ali slavi život i donosi veliku humanu priču i uvek kažem da bi normalne zemlje ili Hrvatska na to trebalo da budu ponosne“ – rekla je rediteljka Dana Budisavljević, čije su ime i prezime koincidencija, tj. nije u rodbinskim vezama sa heroinom.

Kakve veze Diana ima sa Vranjem

Inicijativa o oslikavanju murala sa likom Budisavljević potekla je od Vranjanki okupljenih oko Ženskog solidarnog fronta, neformalne grupe koja uz logističku i tehničku podršku Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) i Grada Vranja, u petak, 20. avgusta, u Gradskom parku od 19. časova priređuje bal, na kojem će biti prikupljene donacije za decu iz Vranja i okoline kojoj je korona oduzela jednog ili oba roditelja.

Akcija koja takođe slavi život i sve nas približava, okupila je predstavnice i sudske i izvršne i zakonodavne vlasti u Vranju, doktorke, medicinske sestre, pravnice, novinarke, domaćice, radnice, službenice, umetnice, ekonomistkinje, sociološkinje, privrednice, prosvetne radnice… Pozivu na solidarnost odazvalo se oko 500 žena.

Ove žene nedeljama pripremaju robu i usluge koje će biti ponuđene na balu, koordinišu timove, regrutuju volontere, kontaktiraju privrednike i umetnike koji su za ovu priliku donirali slike po mnogo nižoj ceni od tržišne i vešto uspevaju da izbegnu zamku da cela organizacija „sklizne“ u političku promociju uključenih pojedinki.

Kako objašnjavaju iz ŽSF-a, donacije deci, odnosno porodicama koje su izgubile člana zbog kovida, neće biti u novcu, već će kupiti ono što im je najpotrebnije u tom trenutku.

„Deca i porodice kojima je potrebna pomoć će se sami javljati na poziv koji će biti otvoren nakon bala, kako neki ne bi bili slučajno isključeni, a imena će biti nepoznata javnosti, jer ne želimo da ih ‘etiketiramo’. Pomoć će dobiti samo oni koji budu hteli, sve će biti diskretno, anonimno“ – rekli su iz ŽSF.

Tokom priprema za bal ispostavilo se da se datum održavanja poklapa sa datumom smrti Diane Budisavljević (20. avgust), a ideja o oslikavanju murala heroini i idolu ovih žena brzo je usvojena i prihvaćena.

Autor Stefan Stojanović Sleš započeo pripremu; Foto: ŽSF

Na dan otkrivanja murala Vranje će posetiti jedno od „Dianine dece“, Jelena Buhač Radojičić, koja je zahvaljujući akciji ove austrijanke sa mlađim bratom preživela Jasenovac. Ona sada ima 87 godina i njena životna priča je bila inspiracija scenaristi filma Dara iz Jasenovca.

Dodatne informacije o balu i načinu na koji možete pomoći deci kojoj je korona oduzela jednog ili oba roditelja/staratelja možete dobiti na zvaničnom profilu CMTDO.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci