fbpx
13.7 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Zajedno: Vlast ne odustaje od iskopavanja litijuma ispod radara javnosti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Stranka Zajedno saopštila je danas da kompanija „Rio Tinto“ pokušava nelegalno da ruši građevinske objekte u Gornjim Nedeljicama i da oni pružaju podršku aktivistima koji blokiraju mašine te kompanije.

Zajedno upozorava da „aktuelna vlast očigledno nije odustala od projekta iskopavanja litijuma i ispod radara javnosti pokušava da sa njim nastavi“.

„Nećemo im to dozvoliti. Stojimo uz građane koji hrabro brane svoju zemlju, a jedna od prvih stvari kada zajedno smenimo ovaj režim biće usvajanje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji“, najavljuje ta stranka.

Posle najvećih ekoloških protesta u Srbiji 2021. godine i upornosti svih građana koji nisu odustali, Vlada Srbije je zvanično stopirala projekat „Jadar“, ali je Rio Tinto nastavio da kupuje zemlju u Gornjim Nedeljicama, navodi se u saopštenju.

„Građani Srbije su već rekli šta misle o ovom projektu na ulicama, a ta borba je nastavljena i kroz institucije predajom narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je podržalo više od 38.000 ljudi“, podseća Zajedno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci