fbpx
34.9 C
Vranje
petak, 25.06.2021

Za kamere na raskrsnicama Vranje izdvaja oko 100.000 evra

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – Za postavljanje video nadzora na raskrsnicama u Vranju, što je pre manje od mesec dana tokom posete najavio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, biće izdvojeno 11,5 miliona dinara ili oko 100.000 evra, skoro polovina ukupnog iznosa predviđenog za unapređenje bezbednosti saobraćaja tokom 2021. godine. 

Programom za rad Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja, koji je objavljen u Službenom glasniku grada Vranja 18. maja, predviđeno je da se do kraja godine 24 miliona dinara od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i prestupe potroši na 21 projekat.

Projekti bi trebalo da unaprede saobraćajnu infrastrukturu, poboljšaju rad samog Saveta, saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, pomognu preventivno-promotivne aktivnosti i naučno-istraživački rad, kao i opremanje jedinica saobraćajne policije.

Planira se da najveći iznos sredstava, blizu 100 hiljada evra (11,5 miliona dinara), bude utrošeno na izradu projekta, nabavku i ugradnju kamera za automatsko dokumentovanje prekršaja na raskrsnicama i kritičnim tačkama u gradu, što bi trebalo da bude realizovano do kraja 2021. godine.

Najave o kamerama na većim raskrsnicima i u blizini škola stigle su nedavno od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, tokom posete Vranju 13. aprila.

Snimaće vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i automatski prepoznavati njihove registarske tablice.

12,5 miliona za dečija sedišta, kacige, testove na drogu, prsluke…

Sledeći projekat po visini izdvojenih sredstava (4,1 milion dinara) je kupovina 700 dečijih sedišta u okviru promotivne kampanje podele istih roditeljima, koju grad sprovodi godinama, a potom i Izrada Strategije bezbednosti saobraćaja grada Vranja za petogodišnji period za koju je opredeljeno milion dinara.

Za podelu fluorescentnih prsluka i kaciga za pešake, motocikliste i bicikliste, podelu flajera, angažovanje stručnih promotera za izvođenje noćnih akcija za motocikliste i bicikliste radi njihove bolje vidljivosti, kao i angažovanje TV ekipa, predviđeno je 900.000 dinara. Za “kupovinu 80 komada kaciga i edukaciju” predviđeno je dodatnih 800.000 dinara.

Testovima za narkotike, desktop računarima, štampačima, baterijskim lampama, laptop računarima, fluorescentnim “POLICIJA” prslucima i “STOP” tablicama, ukupne vrednosti 750.000 dinara, opremiće se i jedinica saobraćajne policije.

Ceo spisak projekata može se naći na 28. strani Službenog glasnika grada Vranja od 18. maja (10. broj).

Komentar nadležnih kad odobri načelnik

Po prethodnoj preporuci načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića, da se, kada su u pitanju teme koje se tiču saobraćaja, novinari portala Slobodna reč za zvaničan komentar obrate saobraćajnom inspektoru Saši Stošiću, pozvali smo ga na broj koji je dostupan na sajtu GU i pitali zbog čega je postavljanje video nadzora prioritet kada je unapređenje saobraćajne infrastrukture u Vranju u pitanju.

Ljubazno nam je odgovorio da je na terenu i da će odgovoriti čim dobije odobrenje načelnika, nakon čega smo na zvanične elektronske adrese službi GU poslali i upit:

Zbog čega je ugradnja video nadzora prepoznata kao prioritet kada je u pitanju uređenje saobraćajne infrastrukture?

Koji su očekivani ishodi automatskog dokumentovanja prekršaja na raskrsnicama i kritičnim tačkama, o kojim se kritičnim tačkama radi?

Koje su najčešće primedbe vozača i pešaka kada je stanje saobraćajne infrastrukture u gradu u pitanju?

Na današnji ponovni SMS upit, Stošić je odgovorio da šalje komentar čim dobije odobrenje načelnika, što uskoro očekujemo.

Niš izdvaja 9 miliona za kamere i 11 za ogradu

Gotovo istovremeno je i Gradsko veće Niša usvojilo program Saveta za bezbednost saobraćaja, po kojem bi tokom godine za unapređenje bezbednosti saobraćaja bilo izdvojeno 80 miliona dinara. Reč je takođe o sredstvima koja su obezbeđena naplatom novčanih kazni za prekršaje i privredne prestupe.

Za razliku od Vranja, gde će pola od ukupnog iznosa otići na video nadzor, u Nišu je za ove potrebe namenjeno manje od 10 odsto celokupnog iznosa, odnosno 9 miliona dinara.

Kako su prenele Južne vesti, programom je predviđeno da 11 miliona dinara bude izdvojeno za nabavku zaštitnih pešačkih ograda koje će biti postavljene na onim deonicama bulevara na kojima je uočeno da pešaci nepropisno prelaze kolovoz. Za nabavku saobraćajne signalizacije koja će biti postavljena u blizini škola planirano je šest miliona, a isti iznos planiran je za uređenje zona škola u cilju povećanja bezbednosti učenika.

U međuvremenu, najviše negodovanja i nezadovoljstva građana Vranja, naročito vozača, kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura dolazi zbog velikog broja raskopanih ulica i udarnih rupa, što je često inspiracija lokalnim humorističkim stranicama ali i opozicionim strankama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Petoro preminulih, još 76 novozaraženih

BEOGRAD - U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo pet osoba, potvrđeno je 76 novih slučajeva, a testirano je...

Krivična prijava zbog zloupotrebe učenika zarad vojne parade

KRAGUJEVAC - Rukovodilac školske uprave Goran Joksimović je direktorima svih kragujevačkih osnovnih i srednjih škola pre nekoliko dana uputio dopis da povedu učenike na...

Povećan broj ekoloških žalbi

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je danas na Forumu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da je...

UN: Pandemija povećala upotrebu narkotika

NJUJORK - Pandemija koronavirusa povećala je upotrebu droge i istovremeno podstakla ilegalno uzgajanje opijumskog maka, sa posledicama koje će se verovatno osećati "godinama", upozorile...

Vranje se za sada otarasilo korone, u bolnici troje na kiseoniku

VRANJE - Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na COVID-19 testirano je 156 uzorka iz Pčinjskog okruga. Nijedan od uzoraka...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!