fbpx
13.9 C
Vranje
ponedeljak, 20.09.2021

YUMCO izgubio na tenderu za uniforme Komunalaca i sa 100 miliona manjom cenom

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Iako je firma Yumco – Prizosi ponudila da obezbedi uniforme za prestoničke komunalne policajce po ceni od 76,5 miliona dinara, Sekretarijat za poslove komunalne milicije Beograda je ugovor za kupovinu uniformi po ceni većoj za preko 100 miliona dinara (186.300.000) firmi MIM Commerce iz Beograda, piše magazin Nova ekonomija. Na tender je stigla još jedna ponuda kompanije DES iz Šapca, takođe za oko 50 miliona manja od izabrane.

Kako prenosi Nova ekonomija, jeftinija Jumkova ponuda nije odgovarajuća i prihvatljiva jer “nisu dostavljeni svi potrebni uzorci i izveštaj o ispitavanju boje materijala izdat od akreditovane laboratorije, kao ni laboratorijski izveštaj o ispitivanju materijala za neke od komada odeće”.

“Na primer, za jaknu nije dostavljen izveštaj o ispitavanju materijala iz koga se može utvrditi da li je boja postojana kada se pere na 40 stepeni” – navodi se u tekstu.

Druge zamerke su te da na košuljama nisu našiveni delovi u džepovima za koji bi trebalo da se zakače mikrofoni radio stanice i male kamere, a na torbici nije bilo lastiš gume za olovke. Takođe, postojao i samo jedan džep iako su konkursnom dokumentacijom zahtevana dva, a umesto plavih, čarape su bile crne. Na zimskoj jakni je ušiven vertikalni džep, a zahtevan je blago ukošen, prenosi detalje ovaj portal.

Ponuda druge firme koja je takođe bila jeftinija za oko 50 miliona dinara, odbijena je jer za neke od stavki nisu dostavljeni uzorci i izveštaji o ispitivanju takozvane “french blue” boje, kao ni izveštaji o ispitavanju materijala, a za neke od stavki nije priložena deklaracija o sastavu ni dokument proizvođača.

U odluci da firma MIM Commerce proizvodi uniforme za beogradske komunalce po ceni od 1,6 miliona evra, navodi se da “sva ponuđena dobra ponuđača ispunjavaju sve zahtevane tehničke karakteristike”, piše Nova ekonomija.

Tender problematičan od početka

Kako prenosi portal Nova.rs, neke od stavki zbog kojih su jeftiniji ponuđači odbijeni našle su se i na listi zahteva koje su Jumko i firma Less Textile ranije podnele Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki jer su smatrale da javna nabavka nije u skladu sa zakonom, nakon čega je prekinut proces nabavke uniformi.

Novinarima Nove ekonomije su iz Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki naveli da su čak tri firme – DES2020, Jumko i Luss Textile smatrale da su oštećene u tenderskom postupku i podnele su zahtev za zaštitu prava.

“Yumco-prizosi je u zahtevu naveo da je naručilac (Grad Beograd) odredio minimalni rok koji je zakon propisan dok je istovremeno ‘nametnuo veliki broj obaveza za ponuđače koji se ogledaju u dostavljanju velikog broja izveštaja o ispitavanju materijala, a zatim i veliki broj uzoraka'” – navodi Nova ekonomija.

Iz Jumka su takođe naveli da je naručilac vršio značajne izmene konkursne dokumentacije i da je u sva tri navrata izvršio minimalna zakonski dozvoljena produženja roka za podnošenja ponuda, iako je od njega zahtevano da rok produži za veći broj dana.

U svom zahtevu dodaju da su ponuđači, zbog brojnih izmena, bili prinuđeni da pripremaju uzorke ispočetka.

“Naručilac je umesto svetlo plave boje tkanine propisao koordinate boja, što je dodatno zakomplikovalo već i onako složenu pripremu ponuda jer je za proizvodnju tkanine sa traženim koordinatama potrebno više vremena” – istakao je Jumko.

Prema navodima ovog portala, Republička komisija je neke od zahteva ponuđača odbacila, ali je donela odluku da, s obzirom na to da propisi ne uslovljavaju kompanije da obavljaju delatnost samo u slučaju ukoliko su u Registar privrednih subjekatra upisani za tu delatnost (što je bio jedan od uslova za učešće na tenderu) ovakav uslov označi kao “suprotan zakonu” i da naloži Gradu da konkursnu dokumentaciju izmeni u osporenom delu.

Komisija je takođe konstatovala da utvrđivanje ispunjenosti tehničkih karakteristika “vizuelnim pregledom” ne predstavlja precizno i jasno predviđen način ocenjivanja ponuda, pa da sam postupak stručne ocene ponuda ne može biti sproveden na zakonit način s obzirom na to da se ne može zaključiti koje tehničke karakteristike ponuđenih dobara će se utvrditi njihovim pregledom.

Neki od uslova podrazumevali su i tačne dimenzije određenih delova odeće (čičak trake na jakni, vratnog izreza na majici, džepa na košulji…), a da nije pojašnjeno da li će utvrđivanje ispunjenosti tehničkih karakteristika obuhvatati i merenje uzoraka i na koji način” – prenosi portal Nova.rs.

Beograd nije dozvolio da ovlašćeni predstavnici ponuđača prisustvuju vizuelnom pregledu uzoraka, pa je Republička komisija propisala da je naručilac dužan da u roku od dva dana omogući uvid u dokumentaciju i kopiranje iste kako bi ponuđači mogli da izvrše uvid i u priložene uzorke kako bi proverili da je naručilac na pravilan način izvršio pregled i ocenu dostavljenih uzoraka te da bi eventualne uočene nepravilnosti mogao da ospori podnošenjem zahteva za zaštitu prava.

Grad je bio dužan da u roku do 25 dana otkloni manjkavosti predmetne konkursne dokumentacije, da je obajvi na Portalu javnih nabavki i svojoj internet stranici i da produži rok za ponodošenje ponuda koji mora biti primeren i objavi obaveštenje o tome.

Beograd je morao i da nadoknadi takse koje su Yumco-prizosi i Luss textile platiti prilikom podnošenja zahteva i da plati po 120.000 dinara, odnosno ukupno 240.000 dinara.

Uniforme nikada skuplje

Portal Nova.rs podseća i da je Nova ekonomija pisala da gradski Sekretarijat za poslove komunalne milicije planira da nabavi uniforme za svoje zaposlene koje koštaju višestruko više nego prethodnih godina. Uniforme za komunalne milicijace, koji su se tada zvali komunalni policajci, bile su nabavljane 2015. godine kada su koštale oko 15 miliona dinara, 2016. godine 7,8 miliona, a 2017. godine 26 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Trajković: Nastavnici nisu dovoljno edukovani za rad sa LGBT+ đacima

Vršnjačko nasilje, kvirfobija i način na koje iskustvo mladih LGBT+ ljudi u školama može da bude poboljšano, bile su neke od tema panela "Razgovori...

Novi zakon o policiji ugrožava prava građana, upozorava civilni sektor

BEOGRAD- Ukoliko novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima bude usvojen u trenutnoj formi dostignuti nivo ljudskih prava, između ostalog i pravo na slobodu govora...

Kombinovana nastava na teritoriji 45 opština i gradova

BEOGRAD/VRANJE - Od ponedeljka, 20. septembra kombinovana nastava primenjivaće se u sedmom i osmom razredu osnovnih škola u devet loklanih samouprava i u srednjim...

Noizz: LGBT+ osobe slobodno žive samo u Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD - Pre 20 godina prvi put je organizovana Parada ponosa, a mržnja i netrpeljivost je i dalje tema broj jedan protiv koje se...

U Vranju preminule još tri osobe, na kiseoniku 62 obolela

VRANJE - U poslednja 24 sata su od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminula još 3 pacijenta vranjskih Kovid bolnica, saopšteno je jutros iz ZC...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!