fbpx
20.2 C
Vranje
nedelja, 28.05.2023

YIHR: Mural u Vranjskoj Banji direktna posledica odnosa državnih zvaničnika

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Mural s likom Ratka Mladića i niz grafita koji su nikli u danima nakon presude kojom je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida i zločina protiv čovečnosti, govore da odnos državnih zvaničnika Srbije, najviše izvršne vlasti ali i narodnih poslanika koji „minimalizuju i negiraju“ ovu presudu, dovode do efekta da se on „glorifikuje kao narodni heroj“, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) za portal Nova.rs.

Nemamo poštovanje žrtava i nemamo jasne osude politike koja je dovela do genocida i do ratnih zločina i ovo u Vranju je direktna posledica toga, ali je manje-više slika ista i u ostalim gradovima“ – rekao je Milosavljević.

Umesto predstavljanja ljudi koji se bave obrazovanjem, naukom i raznim drugim delatnostima u društvu, šalje se poruka da su heroji oni koji su činili ratne zločine“ – dodao je Milosavljević.

Podsetio je i da su YIHR i još 9 organizacija civilnog društva u aprilu od Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja tražili odgovore zbog čega je dopušteno da se knjige koje negiraju genocid u Srebrenici daju pacijentima u Areni, i da do danas nisu dobili odgovore.

Ne znamo još uvek šta se desilo sa krivičnom prijavom Ministarstva trgovine u slučaju majica i odeće koja je takođe veličala Mladića i genocid u Srebrenici“.

Kada izostaju odgovori nadležnih na takva pitanja, jasno je da će poruka biti obrnuta, kaže Milosavljević, odnosno glorifikovaće se osoba osuđena za ratne zločine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci