fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Evo kolike će biti plate prosvetarima od 1. septembra

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Prosvetnim radnicima će od 1. septembra plate porasti za pet odsto, što će biti prvi skok zarada u kumulativnom povećanju od ukupno 16 odsto koje zaposlene u obrazovanju čeka počekom iduće godine, ponovio je svoje ranije obećanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a preneo Danas.

On je ranije najavio da povišicu mogu očekivati „svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i u učeničkom i studentskom standardu“.

Ukoliko plate budu povećene od 1. septembra, to znači da će ga prosvetari osetiti u oktobru, kada se isplaćuje septembarska zarada. Početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetskom diplomom, biće veća za oko 3.700 dinara.

Sadašnja osnovica za osnovno i srednje obrazovanje iznosi 4.312,53 dinara, a uz povećanje za pet odsto biće 4.528 dinara. Kada se cena rada pomnoži sa koeficijentom 17,32 koji imaju nastavnik, vaspitač, stručni saradnik, sekretar i šef računovodstva sa sedmim stepenom stručnosti dolazi se do cifre od 78.424 dinara.

Početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stučne spreme trenutno iznosi 74.693 dinara.

Na početnu platu se dodaju minuli rad, dodatak za razredno starešinstvo i drugo.

Što se tiče zaposlenih sa šestim stepenom čiji je koeficijet 14,88, njima će početna plata biti 67.376 dinara, što će biti povećanje za 3.200 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci