fbpx
7.7 C
Vranje
utorak, 06.12.2022

Vučić položio zakletvu: Želim da budem predsednik svih i za sve

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, a poslednji po privilegijama, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je položio zakletvu i zvanično počeo drugi mandat na čelu šefa države.
Ne postoji veća čast i obaveza, nema ni većeg ponosa od onog da vodiš svoju zemlju, a sve to sam dobio od građana na izborima, kao izraz volje ubedljive većine koje mene zadužila da obavljam tu dužnost, ne uvek kako čak i ta većina želi, nego u najboljem interesu Srbije, istakao je Vučić obraćajući se zvanicama u paramentu.

Prioriteti mog drugog mandata su određeni i pre polaganja ove zakletve – mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad, rekao je Vučić.

Srbija jeste i biće samo ono što mi od nje napravimo, naši ideali i cilj su svest i znanje o tome gde smo istorijski, geografski i da nikada je pomešamo istoriju i realnost, geografiju i realnost i puste želje i realnost, predočio je Vučić.

Kao predsednik čiji drugi mandat počinje u prelomnim vremenima, rekao je Vučić, preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa drskost i bezobrazluk, a strpljene i smirenost odraz straha.

Svi glasno govore, ali se malo ljudi slušaju i čuju, naveo je on i ocenio da svet nikada neće biti isti.

Svet pred našim očima se menja na dnevnom niovu, a napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima, naveo je Vučić uz napomenu da je Rusija želela prekid tvrde i meke moći Zapada, Kina ne želi više status kvo, dok Zapad želi očuvanje sopstvene prevlasti.

Tačno je da je u Ukrajini pogaženo međunarodno javno pravo, ali je to učinjeno i desetinama puta u savremenom svetu, to su neretko činile i zapadne sile, a mi to ovde možemo potvrditi 1999. godine, kada je Srbija napadnuta bez odluke Saveta bezbednosti UN, a da nije okupirala nijednu drugu zemlju, naglasio je Vučić.

On je istakao da je danas „ponosan na Srbiju“ koja se ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, ume da osudi njegovo kršenje, ali i da je ponosan na Srbiju u kojoj nema antizapadnog i antirusofilskog.
Kod nas su dobrodošli i Dostojevski, Šekspir, Gete i Hemingvej, poručio je je on.

Ovo sam rekao, ne zato što je moguće izvući neke pragmatične zahteve delovanja, već da kao predsednik Srbije spasem dušu i kažem šta mi je na srcu, istakao je Vučić.

On je poručio da Srbija mora biti posvećena budućnosti, da deci ne ostavlja dugove sadašnjih i prošlih generacija, već što čistiju situaciju.

Upravo u skladu sa tim, želim da kažem da se radujem skorom formiranju novog parlamenta i da će se uskoro završiti sve izborne radnje, rekao je on.

Vučić očekuje formiranje nove Vlade Srbije do kraja jula, ukazujući da je formiranje nove vlade od presudnog značaja.

Imajući u vidu situaciju, tešku u kojoj se nalazimo, već danas moramo da razmišljemo da teške odluke donosi Vlada koja ima legitimitet, a ne u tehničkom mandatu, naveo je on i dodao da će se ona baviti „novim sankcijama, novim čudima“.

Vučić očekuje da će po konstituisanju novog saziva parlamenta, obaviti konsultacije sa predstavnicima stranaka koje će imati poslanike.

Uveren sam da će nova vlada Srbije prihvatiti neke od mojih saveta, da bude manjisnki inkluzivna, dodao je Vučić uz ocenu da Evropska unija toj vlasti više ne sme biti „poštapalica, već opredeljenje“.

Kosovo i Metohija je za nas ključno pitanje, povezano sa ukrajinskom krizom, biće još i istaknutije, rekao je Vučić uz predviđanje da će ono biti još istaknutije i teže za zvanični Beograd.

Vučić je naveo da Srbija želi kompromis, mora da se bori za kompromis i čuva svoj narod na Kosovu i Metohiji.

On je upitao i na koliko razumevanje i racionalno prihvatanja argumenata Srbije može da se nađe u zahetvima da se Beograd opredeli protiv Ruske Federacije.

Da ostavite po stani naše tradicionalne dobre odnose, gas, kako mislite da svakog dana govorite o zaštiti teritorijalnog integriteta kao vrhunskog prioncipa, a nama kažete – vi Srbi zaboravite na poštovanje međunarodnog prava – dobro je za vas da zaboravite, naveo je Vučić.

Ali gledajte da se još gore, nego mi, odnosite prema Ruskoj Federaciji i nema problema to što oni neće da budu za vas u Savetu bezbednosti UN po pitanju vašeg integriteta, jer je dobro za vas da zaboravite na svoj integritet, nastavio je on.

Molim predstavnike tih zemalja da budu makar malo fer prema Srbiji – ne znači da ćemo da poslušamo, ali je to jezik koji je malo manje licemeran od ovog koji govori da je to pravično, pravda i pošteno, napomeno je predsednik Srbije.

Svakog dana moramo da slušamo pritiske da biste vi zadovoljili svoje ineterse i ni jednog sekunda ne razmišljajući o našim. I ovo sam rekao da spasem dušu, da znate da je imam, jer mnogi misle da je nemam, naglasio je Vučić.

On je ponovio da je neophodno brzo formiranje Vlade Srbije jer se zemlja mora baviti predstojećom zimom, nabavkom energetneta, ocenivši da je situacija „alarmantna“.

Imamo stabilne javne finansije, zahvaljujći Vladi Srbije, NBS, dobrom radu i stabinosti koje smo čuvali. Hrane imamo dovoljno i propašće svi pokušaji destabilizacije, obećao je Vučić.

Veliki su ključni i suštinske reforme i zadaci pred Srbijom, energetske politike, obrazovanje i nauke, ulaganje u zdravstvo, briga o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine, rekao je Vučić.

Kao vrhovni komandant vojske, rekao je Vučić, naša vojska će biti snažnija, garant mira, bezbednosti, stabilnosti i sgurnosti.

Ljubomorno čuvamo vojnu neutralnost, ali politčki nismo neutralni, jer smo na evropskom putu, rekao je on i obećao da će rasti plate i penzije, jer ih „uvezena inflacija“ ne sme pojesti.

Vučić je naveo da Vlada Srbije treba da nastavi podršku politike nataliteta, a rekao da će snažno nastaviti da se zalaže za inicijativu Otvoreni Balkan, ukazujući da nikad nisu bili tako dobri odnosi kao sada sa Severnom makeodnijom i Albanijom.

Moraćemo mnogo pažnje da posvetimo odnosima sa Zagrebom, da pokušamo mnogo toga da izmenimo, da se saglasimo da na stvari iz prošlosti ne gledamo na isti način, ali da pokušamo da pronađemo iste naočare i pogled u budućnost, rekao je Vučić.

Vrata Beograda i vrata i kapije predsednika Srbije uvek će biti otvorene za dijalog sa zagrebom, ponovio je on i dodao da isti takav odnos očekuje i sa Sarajevom, ali da znaju da će Srbija štititi interese međunarodnog javnog prava i integritet BIH.

Branićemo Dejtonski sporazum i njegove promene nema bez saglasnosti sva tri naroda. Bićemo uvek uz Republiku Srpsku, istakao je on.

Nema stvari, truda i žrtve koju nisam spremna da učinim za Srbiju, ali sa idealima nema kompromisa. Sve ostalo je kompromisima podložno i to je jedna lepa, a ne ružna reč, rekao je Vučić.

Stavljajući ruku na Ustav i Jevanđelje, poručio je Vučić, preuzimam breme velike odgovornosti, ne samo odgovornosti prema ovoj generaciji ili velikim prethodnicima, već i pokolenjima koja dolaze.

Kao što veliki Njegoš kaže – pokolenja dela sude, a verujem da će našea politika proći sud vremena i da će sa bezbedne udaljenosti deca ovo vreme nazivati vremenom stabilizacije i uzleta Srbije, rekao je Vučić.

Gospode, dopusti mi da se držim srpski! Neka živi Srbija, zaključio je Vučić.

On je zakletvu položio pred starim sazivom Skupštine Srbije, pošto novi nije konstituisan, jer nije završen izborni proces za parlamentarne izbore.

Polaganju Vučićeve zakletve za novi predsednički mandat prisustvovali su članovi Vlade Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, nekadašnji predsednici Srbije Milan Milutinović i Tomislav Nikolić, kao i nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, patrijarh srpski Porfirije i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora i članovi porodice perdsednika Srbije.

Sednici su prisustvovali predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković, Vrhovnog kasacionog suda, tužilaštava, predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović, predstavnici nezavisnih institucija Brankica Janković, Milan marinović i Zoran Pašalić, kao i direktor BIA Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci

„Dolazak kući košta me kao mesec dana u domu“: Autobus preskup, studenti sve ređe u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Studenti, zaposleni, oni koji putuju zbog porodice ili zdravstvenih usluga, na relaciji Vranje - Beograd - Vranje u poslednje vreme...

Ilić: Srušili smo predrasude da dijalog u društvu nije moguć

VRANJE - Članovi Gradskog veća čiji su resori omladina, sport, privreda i preduzetništvo, zbog "drugih obaveza" nisu u aprilu ove godine prisustvovali predstavljanju 13...

Niže cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU od 2023.

BEOGRAD - Od oktobra sledeće godine počinje sniženje cena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), navodi se u deklaraciji potpisanoj...

Školarci okosnica programa Svetosavske nedelje 2023.

VRANJE - Učenici osnovnih i srednjih škola uz lokalne kulturno-obrazovne ustanove činiće okosnicu programa 33. Svetosavske nedelje, koja će se u Vranju održati u...

Javna rasprava o programu RTS-a u Vranju

VRANJE - Radio-televizija Srbije organizovaće 15. decembra u sali Skupštine grada Vranja Javnu raspravu o programskom sadržaju te javne medijske kuće i pozivaju sve zainteresovane...