fbpx
16.5 C
Vranje
ponedeljak, 20.03.2023

Vučić najavio novi Jumkov pogon i radna mesta ali ne u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

PROKUPLJE / VRANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom današnje posete Blacu otvaranje novog pogona vranjske kompanije Jumko i mogućnost za zapošljavanje preko 70 ljudi, ali ne u Vranju, već u Barbatovcu, na teritoriji opštine Blace, prenele su agencije. U međuvremenu se još uvek traži rešenje za 1.227 otpuštenih radnika vranjskog pogona Geoksa.

Kako je predsednik rekao u obraćanju meštanima, „došlo je vreme da se obnovi sve što je uništeno decenijama“, poput „uništene trikotaže Napredak“ u ovom kraju. Prema njegovim rečima, u novoj fabrici koja će biti u funkciji za dva meseca, radiće 75 ljudi, uglavnom žena.

On se zahvalio kompaniji Jumko, uz napomenu da država „obezbeđuje da imaju šta da rade u svojim pogonima“ i pitao je predstavnike „jesu li ispunili obećanje, odnosno povećali plate“:

„Kada sam došao u Vranje bili su zadovoljni sa 27.000 dinara, a pre toga je plata bila još manja. Sada imaju 38.000 dinara, što će dobijati i ovde. Nije bog zna kakva plata, ali je to plata, a zatim ima njiva, okućnica, voćnjak“ – dodao je on, prenosi portal Nova.rs

Uz sve je napomenuo da „uz platu ide socijalno i penziono osiguranje, da ljudi mogu kod lekara i planiraju bolju budućnost“, kao i da „sve više narudžbina od države“ znači „još veće plate za sve pogone Jumka“.

Vranjanci ostaju bez posla, Jumko otvara pogone u Rudnoj Glavi i Barbatovcu

Prema aktuelnim podacima iz Statističkog biltena Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u julu 2021. godine je na evidenciji vranjske filijale NSZ bilo 5.687 nezaposlenih Vranjanaca, među kojima je 3.177 žena.

Novoprijavljenih je bilo 320. Od njih je svega 1.238 (546 žena) u julu primalo novčanu naknadu. Istovremeno su privrednici u julu imali potrebu za zapošljavanjem 58 radnika.

Do objavljivanja statističkog biltena NSZ za avgust 2021. godine, neće biti poznat uticaj otpuštanja 1.227 radnika Geoksa, za od početka meseca država, tj. predsednik traži spas.

Za sada je poznato da će hanski Teklas zaposliti oko 250 radnika, a do marta 2022. godine 600. U zbrinjavanje otpuštenih uključio se i Grad Vranje, koji je održao dva sastanka sa lokalnim privrednicima, koji bi nakon prekvalifikacije mogli da prime nove radnike, a prema rečima gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića planirano je rešavanje sudbine 600 radnika. U ponedeljak, 16. avgusta, Grad je i zvanično raspisao Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca u 2021. godini, koji podrazumeva učešće u finansiranju obuke za nezaposlena lica sa evidencije NSZ Vranje.

Tako će grad svakom poslodavcu koji na obuku primi nekog sa biroa plaćati mesečnu naknadu od 14.000 dinara po osobi koja se obučava, kao i troškove prevoza za dolazak i odlazak na mesto obuke, a poziv je otvoren do 30. avgusta.

Pre najave o otvaranju pogona vranjske kompanije Jumko u Barbatovcu, predsednik je otvorio pogon ove firme u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci