9.4 C
Vranje
ponedeljak, 12.04.2021

Vranjska se truba do Njujorka čuje – Od Karnegi hola do školskih dvorišta

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

NJUJORK / VRANJE – Zvanično najbolji “BalkanSoul & GypsyFunk” duvački orkestar u Njujorku, kojeg je magazin National Geographic Music nazvao “jednim od njihovih omiljenih njujorških bendova ikada”, a o kojem je kritičar New York Times-a napisao da svira “sa veštinom i duhom” – orkestar Slavic Soul Party! , objavio je pesmu “Vranjsko Merako”, u kojoj je trubu svirao poznati vranjski muzičar Ekrem Mamutović.

Sredinom januara održan je najveći festival muzike sa Balkana u Njujorku, Zlatne Ustne Golden Festival, koji se nakon 35 godina uspešnog održavanja, ove godine zbog epidemiološke situacije održao onlajn.  Jedini je njujorški festival pesme i igre ove vrste, a članovima benda Slavic Soul Party! su se na festivalu ove godine pridružili poznati trubači Ekrem Mamutović iz Srbije i Nizo Alimov iz Severne Makedonije. U pitanju je saradnja na dve numere – Natural Balkan Boy i Vranjsko Merako.

Kako su saopštili članovi benda Slavic Soul Party, “virtuoz Ekrem Mamutović” je ovih 9 Njujorčana naučio da odsviraju Vranjsko Merako na daljinu, virtuelno.

“Vlasinsko Leto najbolji festival trube u Srbiji”

Redakcija portala Slobodna reč razgovarala je sa Metom Moranom, šefom duvačkog orkestra Slavic Soul Party, koji ističe da sviraju muziku inspirisanu zvukovima Balkana, a naročito trubačima iz Srbije i Severne Makedonije.

Unosimo i naš uticaj i kreativnost, jer ne živimo na Balkanu, te je bitno da naša muzika reflektuje i realnost naše zajednice ovde – započinje Moran, inače predavač i izvođač Muzičkog instituta Vejl pri Karnegi holu.

Kako objašnjava, svih 9 članova orkestra su profesionalni muzičari, koji sviraju mnogo stilova, pored balkanske muzike: džez, kamernu muziku, salsu, rok, njuorleanski stil, jevrejsku muziku itd. Cilj benda Slavic Soul Party je da nauče balkansku muziku uz mnogo poštovanja i autentičnosti koliko god je to moguće, a da tokom izvođenja neguju kreativni duh članova benda.

Nošeni učenjem i poštovanjem prema tradiciji, zaputili su se u Vranje, gde su 2006. godine upoznali Ekrema Mamutovića. Poslednji put su u Vranju boravili 2014. godine, a u međuvremenu su nekoliko puta dolazili kod Ekrema da uče sa njim i njegovim orkestrom.

Imamo izuzetno poštovanje prema srpskoj trubačkoj muzici, posebno za tradiciju iz Vranja i Vranjske Banje – dodaje Moran.

Sprijateljili su sa mnogim kolegama, romskim muzičarima, uključujući Ekrema, basistu Ćerima Bećirovića, tenoristu Nenada Bećirovića i dr. Ekrema smatraju “zapanjujućim” muzičarem, koji ima “neverovatno duboko znanje” o vranjskoj tradiciji: “On je velikodušan i promišljen učitelj i naša veza sa njim nam pomaže da predstavimo tradiciju srpske trubačke muzike američkoj publici”, dodaje Moran.

Proteklih godina smo čak i došli i učestvovali na festivalu Vlasinsko Leto u Surdulici. Za nas je ovo najbolji festival srpske trube! – zaključuje.

Ekrem: Žedni smo svirke

Mamutović za portal Slobodna reč kaže da saradnja sa kolegama iz Njujorka traje desetak godina, i da su nekoliko puta do sada dolazili da ih slušaju i nešto nauče o muzici sa ovih prostora, naročito u periodima kada se duvački orkestar sprema za Sabor trubača u Guči ili u sezoni romskih svadbi.

Kad god smo imali slobodnog vremena, pokazivali smo im kako da sviraju. Mnogo žele i vole da sviraju ovu muziku. Stalno su nas snimali i to izučavali – započinje Ekrem.

Kako objašnjava, zbog epidemiološke situacije tokom prošle godine, morali su da sarađuju onlajn, te je čoček koji su Njujorčani odlučili da se zove Vranjsko Merako, sniman na više lokacija u zavisnosti od članova. Dodaje da se svi nadaju kraju epidemije jer zavise od muzike:

Već počinjemo da budemo žedni za svirkom – kaže poznati vranjski trubač.

Od Karnegi hola do školskih dvorišta u Srbiji

Bend Slavic Soul Party postoji više od 20 godina, ima 7 albuma i turneje u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku, Evropi, Turskoj i Zimbabveu. Kako navode u biografiji, svirali su od “pašinih palata” do pabova za ronioce, od čuvenog Karnegi hola do školskih dvorišta u Srbiji, od festivalskih bina do nastupa u popravnim domovima. Imaju fanove “sa obe strane Atlantika” a u saradnike ubrajaju “trubačke zvezde iz Srbije, velikane scene Nju Orleansa” i “legendarne ulične bendove”.

“Nastupi ovog benda u Bruklinu su postali destinacija zaljubljenika muzike iz celog sveta i poznati su po fenomenalnoj atmosferi” – pozivaju se na kritiku najuglednijeg dnevnog lista u Njujorku (New York Times).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

“Potreban ekološki patriotizam”

BEOGRAD - Protest Ekološki ustanak održan je u Beogradu, sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode,...

Opada broj zaraženih u Vranju, vakcinisano oko 28.000 ljudi

VRANJE - U Pčinjskom okrugu opada broj pregleda i zaraženih korona virusom, a u Vranju je vakcinisano skoro 40 odsto građana. U Pčinjskom okrugu...

U Srbiji po prvi put pronađen Stepski vivak

NIŠ - U blizini niškog sela Bubanj u petak je pronađena nova vrsta ptice u Srbiji, a za to je zaslužan mladi ornitolog Slobodan...

Protest “Ekološki ustanak” danas u Beogradu

BEOGRAD - Protest Ekološki ustanak održava se danas od 13:00 časova u Beogradu sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava...

Kada naterate vlast da pređe u ilegalu, pogodili ste ih i pobedili

Isus Hrist raspet na stubu ispod kamera za video nadzor, portret Jovana Memedovića od flaša sakupljenih iz reke, Zlatni cvet za čišćenje prestonice, visok osam...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!