fbpx
13.3 C
Vranje
nedelja, 01.10.2023

Vranje u vrhu po broju ugroženih koji su dobili energetske olakšice

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Najviše energetskih olašica, koji mogu da dobiju popuste na račune za struju, gas i daljinsko grejanje Uredbom o energetski ugroženom kupcu, u januaru je odobreno na području Užica, Vranja, Novog Pazara, Sombora, Leskovca.

Kako prenosi RTS, cilj je da olašice stignu do 190 hiljada ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila tek trećina od tog broja.

Besplatnih do 250 kilovat sati mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili do 60 posto umanjenja računa za daljinsko grejanje mogu dobiti primaoci – socijlne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći, ali i druge porodice u zavisnosti od prihoda i broja čalnova.

„Građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem mogu da apliciraju, i seoska domaćinstva sada imaju promenjen način apliciranja – više se ne gleda da li imaju više nekretnina, sada se gleda mesečni prihod seoskog domaćinstva“ – rekao je Milan Aleksić, pomoćnik ministarke energetike.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugrožnog kupca je besplatan a predaje se Gradskoj upravi. Mali odziv je posledica nedovoljne obaveštenosti građana pa u Ministarstvu energetike pozivaju lokalne službe da pojačaju infomisanje potrošača o povlasticama.

„Upotrebićemo mehanizme gde ćemo uz pomoć drugih institucija kontrolisati opštine da li se na pravi način primenjuje uredba i da li pomoć dolazi do ljudi kojima je ona potrebna“ –  kaže Aleksić.

Dešava se i da građani nemaju sva dokumenta što usporava proces odobrenja zahteva. Trebalo bi da se zna da neke potvde elektronski mogu da pribave i same gradske službe.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci