fbpx
8.7 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Vranje dobilo novu vlast i „muško“ Gradsko veće

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na jučerašnjoj, Konstitutivnoj sednici Skupštine grada, građanke i građani koji su glasali na lokalnim izborima 17. decembra 2023. godine, dobili su novu zakonodavnu i izvršnu vlast. Za razliku od prethodnog saziva, novi saziv gradske Skupštine ima opoziciju i ženu na mestu predsedavajuće, Zoricu Jović iz redova „naprednjaka“. Slobodan Milenković je izglasan za gradonačelnika po treći put, a izabrano je i devet članova Gradskog veća. Među njima je samo jedna žena.

Većinu u lokalnoj Skupštini čini 38 odbornika sa liste „AV – Vranje ne sme da stane“, a na kojoj su, pored članova SNS-a, bili i članovi SDPS-a (bivša Desnica) i članovi PUPS-a. Tu je i 7 odbornika Socijalističke partije Srbije, 4 odbornika Jedinstvene Srbije, 3 odbornika koalicije NADA/POKS i jedan odbornik manjinske Demokratske partije Makedonaca. Zbir njihovih mandata poklapa se sa brojem glasova „za“ koje su na jučerašnjoj sednici dobili izglasani predstavnici vlasti.

Opozicione stranke imaju 12 mandata, 6 mandata ima lista „Hrabro za Vranje“ (SRCE, DS, PSG, Ekološki ustanak) i 6 lista „Za naš grad“ (SSP, NPS, SDS, Zajedno).

Prisustvovalo je 64 odbornika, od ukupno 65, jer je predsednica Gradskog odbora Stranke Slobode i pravde (SSP) Rosa Drmonjić, zbog bolesti bila odsutna.

Nakon verifikovanja njihovih mandata, na mesto predsednice Skupštine grada postavljena je bivša zamenica gradonačelnika ekonomistkinja Zorica Jović (SNS), koja je bila jedini predlog za ovo mesto. Za nju je glasalo 52 od 64 odbornika.

Gradonačelnik Vranja u prethodna dva mandata i lekar specijalista ortopedije, dr Slobodan Milenković (SNS), izglasan je po treći put na ovu funkciju. Za njega je, od prisutnih 58 odbornika u momentu glasanja, glasalo 52. Za njegovog zamenika predložen je i izabran Milan Ilić (SNS).

Gradonačelnik po treći put: Slobodan Milenković; Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Novi zamenik predsednika Skupštine grada je diplomirani pravnik Dragan Mihajlović (PUPS), takođe sa liste SNS-a.

„Muško“ Gradsko veće

Nakon što je po treći put postao gradonačelnik, Milenković je predložio kandidate za članove veća kojim će on predsedavati, tačnije za Gradsko veće, koji su potom glasovima većine odbornika i izabrani.

To su Bojan Kostić, Danijela Milosavljević, Darko Filipović, Dejan Ivanović, Goran Mladenović, Nebojša Stamenković, Nenad Đorđević, Nikola Popović i Slavoljub Stojmenović. 

Njihovi resori još uvek nisu precizirani, a na gradskom sajtu objavljene su njihove biografije koje možete videti ovde >>>
Novo Gradsko veće; Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč
Opozicija u Skupštini

Za razliku od prethodnog „jednoumnog“ saziva, gde je skupštinska rasprava bila retkost, ulaskom opozicionih odbornika u gradsku Skupštinu, govornica se češće koristila.

Predsednik odborničke grupe opozicione liste „Hrabro za Vranje“ Igor Zlatković obratio se najpre odbornicima i istakao „povredu Poslovnika“, jer, kako je naveo, opozicioni odbornici nisu dobili materijal za rad, odnosno Poslovnik, Statut grada i Etički kodeks odbornika.

Na komentar sekretara Privremenog organa da su to dobili elektronskim putem na mejl, odgovorio je da bi onda trebalo da imaju obezbeđene uređaje na kojima će ta dokumenta otvarati.

Slobodan Petrović sa liste „Hrabro za Vranje“ i dr Slobodan Pejić sa liste „Za naš grad“ u obraćanju odbornicima izrazili su nezadovoljstvo zbog predloga da Jović i Milenković budu na čelu zakonodavnog i izvršnog organa vlasti, navodeći neke od najpoznatijih afera sa kojima ih javnost povezuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci