fbpx
12.1 C
Vranje
subota, 24.02.2024

Vranje dobija javni portal o lokalnom budžetu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Grad Vranje je, u okviru prvog Javnog poziva za dodelu paketa podrške lokalnim samoupravama u okviru Programa EU Exchange 6, izabran za realizaciju paketa podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata koji je realizovan tokom prošle i tekuće godine. Pored toga, izabran je za izradu budžetskog portala koja podrazumeva dodelu hardverske opreme za podršku radu portala, kao i instalaciju softvera i obuku korisnika i administratora portala.

Kako javlja Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja, Javni budžetski portal (JBP) predstavlja sistem elektronskog izveštavanja za Skupštinu, građane i ostale zainteresovane strane, u cilju njihovog informisanja o procesu pripreme i izvršenja lokalnog budžeta. Reč je o platformi koja omogućava članovima lokalnog parlamenta, građanima i svim zainteresovanim stranama da prate pripremu i izvršenje lokalnog budžeta, pružajući informacije o izvršenju tekućeg budžeta i pripremi novog.

Javni budžetski portal, takođe, kombinuje budžetske informacije sa različitim alatima, vestima, anketama. Ova softverska aplikacija, koja ima svoju javnu prezentaciju na veb-stranici lokalne samouprave, počiva na povezanosti, uvozu osnovnih budžetskih podataka iz materijala koje, inače, priprema i kontroliše organizaciona jedinica za finansije.

Zato su juče u Vranju boravili predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO): Mirjana Knežević Panajotu, savetnica za planiranje i programsko budžetiranje, i Nedeljko Đurić, savetnik za planiranje i kapitalne projekte, koji će održati obuku korisnika i administratora portala i omogućiti instalaciju budžetskog portala.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja, što znači da Delegacija EU u Srbiji ima najznačajnija upravljačka ovlašćenja.

Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije.

Kao i u prethodnim fazama Programa Exchange, SKGO ima ulogu implementacionog partnera i neposredne odgovornosti u pogledu realizacije planiranih programskih aktivnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci