fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Vranje će imati jedinicu civilne zaštite sa 31 pripadnikom

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na osnovu stepena ugroženosti teritorije grada Vranja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kao i utvrđenih kriterijuma na osnovu opasnosti koje su prepoznate u Proceni ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesrećaPlanu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, obrazuje se jedna jedinica civilne zaštite opšte namene sa ukupno 31 obveznikom, stoji u Odluci o obrazovanju jedinice civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Vranja, koju je Gradsko veće usvojilo 20. oktobra.

Kako se navodi, odlukom se uređuje formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinice civilne zaštite, kao operativne snage radi zaštite i spašavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara u vanrednim situacijama poput lokalizovanja i gašenja početnih manjih požara i šumskih požara, učešća u zaštiti od poplava, ukazivanja prve pomoći u učešća u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoći u sanaciji terena i drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije.

„Za teritoriju grada Vranja formira se jedinica civilne zaštite opšte namene, brojne oznake 1670432, sa formacijom jednog voda od tri odeljenja sa ukupno 31 obveznikom“ – stoji u odluci.

Jedinice će se popunjavati na osnovu potreba grada, vojnim obveznicima, građanima koji nisu vojni obveznici i dobrovoljcima koji nemaju ratni raspored. Popunu i opremanje vršiće Gradska uprava Vranje, odnosno obuku i osposobljavanje organizuje i sprovodi služba koja se bavi poslovima vanrednih situacija u GU Vranje, a u saradnji sa MUP-om.

„Opremanje, obuka i troškovi angažovanja jedinice civilne zaštite opšte namene finansiraju se iz budžetskih sredstava grada Vranja“ – navodi se u tekstu odluke.

Svako naselje imaće poverenike i zamenike poverenika, koji će rukovoditi jedinicom u toku angažovanja, a ako u akcijama zaštite i spasavanja učestvuju pripadnici nadležne službe, akcijom rukovodi ovlašćeni starešina nadležne službe.

„Sva prava i obaveze između pripadnika jedinice civilne zaštite opšte namene i grada Vranja regulisaće se ugovorom“ – piše.

Vranje je mobilizacijsko mesto, a „izvršilac mobilizacije“ je gradonačelnik, dok je zamenik izvršioca zamenik gradonačelnika. Vreme trajanja mobilizacije je 24 sata.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci