fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Vranjanke među ovogodišnjim Pokretačima promena

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Ženskom solidarnom frontu iz Vranja danas je i zvanično uručena godišnja nagrada „Pokretači promena“, koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), i to u kategoriji „Pohod na aktivizam – uspešne inicijative neformalnih grupa“, zbog organizovanja Humanitarnog bala kako bi se obezbedila sredstva za materijalnu podršku deci/porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana usled posledica COVID-19. U ime ŽSF-a nagradu je danas primila jedna od članica Milica Anđelković Jovanović, a nagrađeno je još osam udruženja i pojedinaca.

Priznanjem „Pokretači promena 2021“ nagrađeni su motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su zaštita životne sredine, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, pomoć mamama, podrška osobama sa autizmom i korišćenje inovatinih tehnologija u odbrani aktivizma.

U kategoriji „Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva“ nagrađeno je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za kampanju za borbu protiv krivolova 2021.

Zahvaljujući inicijativi „Spasite prepelice – prijavite vabilice!“ proglašena je zabrana lova na grlice i prepelice do 2025. godine.

Nagrada u kategoriji „Prvi glas građana – kampanjа koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja“ dodeljena je UG Volim Padinjak, za rešavanje komunalnih problema stanovnika MZ Padinska Skela.

Nagradu za angažman i pokretačku inicijativu pojedinaca koju su podelile su dve dobitnice, Zvezdana Luković za inicijativu „Nevađani za Nevade“ – protest protiv izgradnje asfaltne baze u Gornjem Milanovcu i Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“.

Komitet za dodelu nagrade uručio je i specijalnu zahvalnicu Uniji Treći Beograd za najvidljiviju kampanju, jer je uspela da odbrani Baru Reva, netaknuto prirodno dobro u kome žive zaštićene vrste životinja.

„Aktivisti su dan i noć dežurali na Revi, kako bi sprečili da ovo prirodno dobro postane postrojenje za građevinski otpad“ – poručili su organizatori događaja.

Udruženju „Mame su zakon“ nagrada je dodeljena za doprinos borbi za prava mama, Igoru Veliću, master inž. saobraćaja, predsedniku Udruženja Sigurne staze iz Bora za upotrebu IKT-a u aktivizmu, a Udruženju Jadovnik za doprinos multisektorskoj saradnji.

Kako prenosi Danas, nakon dodele nagrada održana je panel diskusija „Otpor(nost) građana u aktivizmu, tokom koje su učesnici panela aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, aktivistkinja Milja Vuković, Zero & Low Waste Serbia i psihološkinja i psihoterapeutkinja Doris Rafajlovski, razgovarale o preprekama na koje nailaze aktivisti u svom delovanju – ličnim i kolektivnim.

Poseban akcenat stavljen je na lični razvoj i njegov dalji uticaj na aktivnosti društvenih aktivista, održivost njihovog delovanja, kao i na njihovo ukupno blagostanje.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”, a koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORDanas
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci