fbpx
7.9 C
Vranje
sreda, 21.02.2024

Vranjanci obeležavaju Dan grada od 26. do 31. januara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U Gradskoj opštini Vranjska Banja će u petak, 26. januara biti obeležen Dan oslobođenja od Osmanlija, a za nedelju, 28. januara, zakazan je tradicionalni marš „Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“, do mesta Osatica, čime će zvanično otpočeti obeležavanje Dana grada (31. januar), tačnije 146 godina od oslobođenja Vranja od Osmanske vlasti.

Svi koji žele da učestvuju u tradicionalnom maršu do Osatice, mogu iskoristiti autobuski prevoz koji će biti na raspolaganju ispred zgrade Gradske uprave od 8 časova i 30 minuta.

U utorak, 30. januara, u 9 sati biće organizovan prijem za pripadnike 4. brigade Kopnene vojske, a u 13 sati u Galeriji Narodnog muzeja planirano je otvaranje izložbe „Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svetlu dokumenata arhiva Bosne i Hercegovine“.

Kako je saopšteno iz gradske Službe za odnose sa javnošću, u nastavku je planirana promocija knjige „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“, autora dr Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Istog dana u 15 sati u kamernoj sali Pozorišta (mala scena) biće uručene nagrade autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs na temu „Pismo mome pretku – imao si se za šta roditi i boriti“.

U istom prostoru od 18 sati biće otvorena izložba „Larus argentatus dr Vere Cenić“ i promovisana publikacija „Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci“, autorki Jasmine Knežević i Aleksandre Antić.

Istog dana od 20 sati u velikoj sali Pozorišta planirana je svečanost proglašenja pobednika „Najbolji u vranjskom sportu“.

Na sam Dan grada, 31. januara, u 10 časova i 30 minuta biće položeni venci i cveće na Spomenik oslobodiocima Vranja od Osmanlija (Čika Mita) a od 14 sati u velikoj sali Pozorišta planirana je Svečana akademija na kojoj će biti uručena gradska priznanja „31. januar“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci