fbpx
34.9 C
Vranje
petak, 25.06.2021

Vranjanci izglasali: 20.000 evra ide za obnovu mozaika

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Glasanje za projekat koji će biti podržan sa 20.000 evra, koje je Grad Vranje osvojio osvojio kao prvi u kategoriji velikih opština u okviru takmičenja Uzmi račun i pobedi 2020, završeno je u petak, 28. maja. Građani su najviše glasova (2.487) dali za projekat sanacije mozaika Karta Vranja na Trgu Republike, autorskog dela Stevana Čukića iz 1975. godine.

Rimski mozaik od prirodnog kamena i stakla na najposećenijem trgu u Vranju je nakon višegodišnjeg propadanja zaštićen i pokriven u oktobru, otkad se čekalo na njegovu konzervaciju.

Mozaik pokriven u oktobru 2020. godine; Foto: Slobodna reč

Kako je u nedavno objavljenom intervjuu za portal Slobodna reč rekao jedan od naslednika autorskog prava i koautor mozaika, umetnik Dragan Gašić, pored tima za konzervaciju procesu se pridružio i arhitekta Zoran Bulajić, koji je između ostalog bio glavni arhitekta kripte Hrama Svetog Save, a radio je projekte “od izuzetne važnosti za državu”, među kojima je i memorijalni centar u Aušvicu, enterijer upravne zgrade Robnih kuća Beograd itd.

Prema rečima Gašića, Bulajić je uradio nekoliko idejnih rešenja i projekat za ogradu oko mozaika od 30-ak centimetara, sa osvetljenjem, kao i touch-screen displej displej na kojem bi se pojavljivala ažurirana mapa Vranja.

“Voleli bismo da završimo ceo projekat u junu, kako bismo otkrili mozaik u julu. Koliko čujem, to je kultno mesto za mlade, mnogo znači Vranjancima, a lepo je i interesantno i za turiste, jer nigde u svetu nisam naišao niti čuo za tako nešto” – rekao je Gašić u intervjuu.

Originalni mozaik je izrađen od prirodnog kamena i paste-stakla sa ostrva Murano kod Venecije, poput onog koji su koristili u mauzoleju dinastije Karađorđević, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, Hramu Svetog Save itd.

Dosadašnji pokušaji restauracije delovima keramičkih pločica ili plastikom naneli su više štete nego koristi.

Pomenuti Gašić, Čukićev sestrić, koji mu je pomagao tokom izrade mozaika, uključio se u kampanju za obnovu i zaštitu popularne “mapice” nakon pisanja portala Slobodna reč tragičnom propadanju monumentalnog mozaika na Trgu Republike u junu 2020. godine, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja Mirjane Jovanović.

“Da nisam došao u oktobru prošle godine, do leta bi nestalo pola mozaika, ko zna šta bi ostalo do kraja godine i koliko bi onda tek koštala konzervacija” – rekao je Gašić o pokrivanju mozaika u oktobru.

Grad je istovremeno prepoznao značaj ovog specifičnog kulturnog blaga, za čije je saniranje morao da izdvoji sredstva koja nisu mala.

Zašto je Vranjancima bitan mozaik

Čitav prostor oko mozaik-karte počeo je da dobija obrise početkom 20. veka. Prvo je spomenik Čika Mitke otkriven 1903. godine, a prostor oko njega je izravnjan i pretvoren u mali park. Takva situacija je bila sve do sedamdesetih godina 20. veka, odnosno do snažne industrijalizacije koja je počela krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih.

Kako je grad doživljavao privrednu ekspanziju, povela se debata o prostornom uređenju ulica i modernih gradskih trgova. Tako je novembra 1974. godine Samoupravna zajednica komunalne privrede u Vranju donela odluku da se kraj Spomenika Oslobodiocima (Čika Mitke) izradi monumentalna mozaik-karta, kao i da se park oko trga uredi.

“U nastojanjima da korisno bude sjedinjeno sa lepim estetskim rešenjem, odlučeno je da karta Vranja površine oko 15 kvadratnih metara, od prirodnog kamena, bude napravljena u mozaiku.” – rekao je za tadašnje Vranjske novine direktor direkcije za urbanizam i komunalnu izgradnju Vranja Slavoljub Kostić.

Kada su se “kovali planovi” za uređenje Trga Republike, u ceo proces je bio uključen čuveni vajar Miodrag Živković, tadašnji dekan Fakulteta primenjenih umetnosi u Beogradu i autor najpoznatijih memorijalnih kompleksa u bivšoj Jugoslaviji.

Sedamdesetih godina je primenjeno slikarstvo bilo veoma popularno, naročito tapiserija i mozaici po hotelima i bankama. Pored mozaika u Vranju, Čukić je autor velikog mozaika u hotelu Moskva na Terazijama, nekadašnjem hotelu Toplica u Kralja Petra, zgradi Beobanke u Mladenovcu itd.

Oštećena mozaik-karta – Mapica; Foto: Slobodna reč

Kada je izgrađena, mozaik-karta je svojom funkcionalnošću i estetskim izgledom pružala sintezu likovne umetnosti i urbanističkog rešenja. Davala je informacije ljudima o svim važnijim objektima u Vranju. Likovno rešenje je pored imena ulica sadržalo i sve do tada značajne kulturno-istorijske spomenike u Vranju, kao i industrijske objekte od kojih danas neki više ne postoje.

Međutim, promena naziva ulica i nepostojanje nekih objekata ne umanjuje značaj i lepotu ovog umetničkog dela. Naprotiv, pored estetskog i funkcionalnog značaja, mozaik-karta je dobila i istorijski značaj.

Svedok istorijskog trenutka društvenog sistema vrednosti

Master istoričar umetnosti Marija Stanković uviđa da, pored istorijske vrednosti mozaika koja se očitava u prenosu vizuelnih informacija o geografskoj i kulturnoj mapi Vranja s početka 1970-ih godina, u sadašnjosti primećujemo akumulirane slojeve ličnih vrednosti različitih generacija koje to mesto posmatraju kao važno mesto okupljanja i zajedničarenja.

On, kao kartografski prikaz prošlosti koja je delimično iščezla ili je transformisala svoj značenjski i simbolični potencijal sa promenom imena ulica, promenom funkcija određenih objekata i sl., danas svedoči o određenom istorijskom trenutku jednog društvenog sistema vrednosti.

“Iako je diskutabilno da li svi mi možemo iščitati sav svedočanstveni potencijal koji on nosi, važno je da mi svedočimo o tome zašto mozaik predstavlja važnu okosnicu savremenog društvenog života” – istakla je nedavno Stanković u autorskom tekstu objavljenom u specijalnom štampanjom izdanju portala Slobodna reč.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Petoro preminulih, još 76 novozaraženih

BEOGRAD - U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo pet osoba, potvrđeno je 76 novih slučajeva, a testirano je...

Krivična prijava zbog zloupotrebe učenika zarad vojne parade

KRAGUJEVAC - Rukovodilac školske uprave Goran Joksimović je direktorima svih kragujevačkih osnovnih i srednjih škola pre nekoliko dana uputio dopis da povedu učenike na...

Povećan broj ekoloških žalbi

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je danas na Forumu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da je...

UN: Pandemija povećala upotrebu narkotika

NJUJORK - Pandemija koronavirusa povećala je upotrebu droge i istovremeno podstakla ilegalno uzgajanje opijumskog maka, sa posledicama koje će se verovatno osećati "godinama", upozorile...

Vranje se za sada otarasilo korone, u bolnici troje na kiseoniku

VRANJE - Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na COVID-19 testirano je 156 uzorka iz Pčinjskog okruga. Nijedan od uzoraka...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!