fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Vile, leptiri i sirena rasveta za Novu Godinu od 3 miliona, Grad bez odgovora

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – „Novogodišnji pehar“ od 3 metra, 2D dekorativni ram za slikanje sa sirenom od 4 metra, vila, leptiri, svetleći Sneško Belić, voz, anđeo itd. Vranjance će, prema planu Grada za kićenje Gradskog parka u susret praznicima, koštati i do 3 miliona dinara, a rok za prijavu na tender bio je ponedeljak, 6. decembar.

Da bi tokom predstojeće praznične sezone Gradski park mogao da „zasija za sve pare“, zahvaljujući novogodišnjoj rasveti za koju Grad planira da izdvoji oko 25.000 evra (3 miliona dinara), na portalu Slobodna reč objavljeno je 22. novembra, a na osnovu uvida u dokument „Izmene plana javnih nabavki 2021.“ od 15. oktobra ove godine, koji je dostupan na gradskom sajtu.

Tada su se novinari portala dopisom na zvanične mejl adrese obratili članovima Gradskog veća i gradonačelniku, upitom o kakvoj je rasveti reč i hoće li tokom praznika u Vranju i Gradskom parku biti organizovani neki događaji na otvorenom, a odgovor nakon ponovljenog upita i dve nedelje, nije stigao.

Nabavka raznih ukrasa za novogodišnji Gradski park pokrenuta je samo dan kasnije od objavljivanja vesti na portalu Slobodna reč (23. novembra) i to od strane JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, a da je Grad „zadužio“ Urbanizam za prazničnu atmosferu, moglo se čuti i tokom javne rasprave o budžetu.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji dostupnu na Portalu javnih nabavki, radi se o šest velikih dekorativnih svetlećih figura, čiji je opis u tekstu oglasa detaljan i precizno opisan.

Sirena i leptiri za Novu Godinu

Tako Grad kao deo novogodišnje rasvete nabavlja „dekorativni ram za slikanje sa sirenom 2D“, visok 4 metra, koji bi, po tekstu iz oglasa, trebalo da bude „izrađen od metalne konstrukcije na kojoj se postavljaju visokokvalitetne, ukrasne PVC girlande i razvodna kutija u zaštiti IP 65 sa konektorima IP68 za obezbeđenje napajanja LED rasvete I povezivanja na napon od 220V“:

„Na metalnoj konstrukciji se postavlja i lančanice u hladno beloj boji 6400k IP 45, lančanice u toplo beloj boji 2700k IP 45, LED kabal u crvenoj boji 3000k IP 65, LED hladno beli kabal 6400k IP 65, LED kabal u toplo beloj boji 2700k IP 65. Visina dekorativne svetleće figure ‘ram za slikanje sa sirenom’ – 2D u najvišoj tački je 4 m“ – stoji u tekstu nabavke.

Detaljno su opisane i ostale figure – svetleći Sneško Belić visine 3 metra u najvišoj tački, za koji se „koristi svetleći kabal hladno bele boje, svetlo plave lančanice, tamno plave lančanice i hladno bele lančanice“, potom svetleća lokomotiva dužine 8 metara, 3D figura „anđeo (vila) sa krilima“ od 2.5 metra crveno-bele boje, potom vila sa tri leptira visine 2.5 metra u roze, beloj, svetlo i tamno plavoj boji…

Takođe, među 6 figura je i „Novogodišnji pehar“ visok 3 metra, bele boje.

Dve godine garancije na proizvode od 25.000 evra

Nije poznato iz čije tradicije za Novu Godinu su preuzeti motivi pehara i sirene, niti se slične svetleće kompozicije mogu pronaći jednostavnom pretragom na internet pretraživačima ili u internet katalozima poznatih firmi koje izrađuju novogodišnju rasvetu.

Činjenica je da Vranje zaslužuje pristojnu novogodišnju rasvetu koja se iz godine u godinu može koristiti uoči i za vreme praznika, a u poslednjih 5 godina Grad je u ove svrhe ukupno izdvojio za milion manje od aktuelne procenjene vrednosti nabavke (2,05 miliona). Prošle godine dekoracija nije ni bila predmet bilo kakve nabavke, već je korišćena ona koja je 2019. godine iz gradskog budžeta plaćena 800.000 dinara.

Prema nepotvrđenim informacijama iz Turističke organizacije Vranje, bilo je i pokušaja da Grad besplatno dobije deo novogodišnje rasvete iz prestonice, ali će naposletku 6 velikih figura koje će biti postavljene u Gradskom parku Vranjance po džepu koštati i do 3 miliona dinara.

Međutim, u modelu ugovora koji je deo konkursne dokumentacije, stoji da je garancija za ova „dobra“ procenjene vrednosti 25.000 evra, svega dve godine od datuma isporuke.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci