fbpx
4.6 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

[VIDEO] „Vranjanske priče“ Radivojević volela više od „Zone“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Novo ostvarenje Nečista krv – greh predaka koje se ovih dana prikazuje na filmskim festivalima širom Srbije, priča je o Hadži-Trifunu, koji je predstavljen kao Sofkin deda. U filmu se pojavljuje i mali Mitke, kao beba, a Efendi Mita (Sofkin otac) je mladić koji dolazi „školovan, prelep i prebogat“ iz Istanbula u Vranje, objasnio je režiser Milutin Petrović. Prepliće se više dela i likova Bore Stankovića, a Katarina Radivojević, koja tumači Trifunovu sestru Conu, ističe da od malih nogu „više voli vranjansku dramsku priču od Zone koja je u njen život došla kasnije“.

Podsećamo, film je rađen prema adaptiranom originalnom scenariju Vojislava Nanovića, zasnovanom na dramskim i romanesknim tekstovima Bore Stankovića, u čijem centru je lik lokalnog gospodara, bogatog srpskog trgovca iz Vranja, koje sredinom 19. veka i dalje pripada severnim granicama Osmanskog carstva, odnosno lik Hadži-Trifuna (Dragan Bjelogrlić).

Greh predaka je filmski prednastavak romana Nečista krv i objašnjavaju se okolnosti koje su prethodile Sofkinom rođenju. Kako je u prvoj kritici filma naveo Đorđe Bajić, o Sofkinim precima je Stanković već pisao na prvim stranicama Nečiste krvi, s tim da je u filmu ovaj narativni zametak dodatno razvijen i obogađen pozajmicama iz drugih Stankovićevih dela, kao što su, na primer, Tašana, Jovča, Gazda mladen, Pokojnikova žena, U noći

Manje narativne celine iz više Stankovićevih dela su pažljivo uklopljene i isprepletane u jedan veliki krovni narativ, navodi Bajić.

Razlika u odnosu na knjige

Hadži Trifun u romanu nije bio Sofkin deda kao što je u filmu, već pradeda, Mitke nema brata Jovču, filmska priča o Coni se ne zapliće i raspliće sasvim isto kao kod Stankovića, kaže Bajić, ali ističe da to „nije toliko bitno“.

“Nanović i Milena Marković (koja je radila na adaptaciji njegovog scenarija) su pronikli u srž piščeve poetike i film je, bez obzira na sve izmene, veran suštini Stankovićevog pogleda na svet” – piše u kritici.

Film donosi pet isprepletanih priča koje se događaju u Vranju 1850. godine, oko tri decenije pre konačnog oslobođenja od Osmanlija.

Portal Slobodna reč je medijski pokrovitelj filma Nečista krv – greh predaka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci