fbpx
-2.3 C
Vranje
sreda, 19.01.2022

[VIDEO] “Neposlušni” novinari između vlasti i medija koji odgovaraju partiji

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Avatar
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Novinari koji se profesionalno i odgovorno bave svojim poslom, počeli su to, verujem, da rade kako bi nešto u društvu promenili na bolje, a svakodnevno se pitaš da li to zbog čega si počeo da radiš više postoji jer shvatiš da si nemoćan i da ne zavisi samo od tebe hoće li stvari biti menjane na bolje, kaže u osmoj epizodi FoNetovog serijala “In medias (p)res” dopisnica Južnih vesti iz Vranja Milica Dejanović. O medijskoj sceni u Vranju za FoNet pored Dejanović govore Dušan Pešić (KTJS), Mihajlo Stojković (InfoVranjske) i Sanja Petrov (Slobodna reč).

Novinska agencija FoNet je u okviru projekta “Pravo na prava” koji sprovodi zajedno sa Asocijacijom medija, a uz podršku ambasade SR Nemačke, u saradnji sa partnerima na lokalu snimila serijal kratkih filmova o lokalnim medijima, a u osmoj epizodi “Mediji u Vranju – u međuprostoru” sagovornici su četvoro mladih medijskih radnika iz Vranja – novinar portala Koalicije za transparentnost juga Srbije Dušan Pešić, novinar portala InfoVranjske Mihajlo Stojković, dopisnica Južnih vesti iz Vranja Milica Dejanović i urednica portala Slobodna reč Sanja Petrov.

Hiperprodukcija portala i novinari u međuprostoru

Najveći broj medija u Vranju je pod kontrolom aktuelne vlasti, smatra novinar Dušan Pešić. Komentarišući sadržaj, ističe da su redakcije male i u nedostatku kadrova “posežu za modelom copy-paste”, odnosno da se javnosti najčešće prenose vesti koje se objavljuju na gradskom sajtu.

Novinar portala InfoVranjske Mihajlo Stojković osvrnuo se na podatak da je u Pčinjskom okrugu registrovano preko 70 medija, od čega 27 medija u Vranju.

“Bilo kog da pitate na ulici da vam nabroji 5 medija, tu je negde… Teško da se seti šestog” – kaže Stojković.

Urednica portala Slobodna reč Sanja Petrov takođe smatra da se poslednjih godina u Vranju desila hiperprodukcija portala, koje vodi jedna ili tek nekolicina osoba, kao i da oni nemaju kapaciteta za “ozbiljnije priče”.

“Ne postoje veći timovi, redakcije koje bi mogle nekim temama da se pozabave ozbiljnije i temeljnije, da rade na nekim istraživačkim tekstovima” – rekla je ona.

Da u Vranju nema dovoljno medija koji se bave istraživačkim novinarstvom kaže i Pešić, koji smatra da se većina redakcija i novinara bavi dnevnom informativom, odnosno ne zalaze “iza vesti”.

Dopisnica Južnih vesti Milica Dejanović podseća na specifičnu situaciju u manjim sredinama “gde se svi znaju i svi su na neki način povezani, te možda ljudi očekuju od novinara neke stvari koje se kose sa njihovom profesijom”.

“Stalno si u nekom međuprostoru između medija i novinara koji sve više rade u funkciji vladajućih partija i sa druge strane pritisaka od strane vlasti” – kaže Dejanović. 

Kako dodaje, novinari u Vranju nisu u mogućnosti da rade svoj posao “slobodno i kako treba”, te moraju “mnogo više da se trude” da dođu do sagovornika, informacija, podataka itd.

“Sve se vidi”

Većina sredstava koja se izdvajaju za sufinansiranje medijskih projekata na lokalu dodeljuje se dvema televizijama “koje su poprilično bliske svakoj vlasti, ne samo ovoj”, podseća Stojković. On ističe da postoje portali koji se mnogo više prate od televizija, a ne dobijaju dovoljno sredstava.

“Zamenica gradonačelnika Zorica Jović je pre izvesnog vremena izjavila da je televizija ‘skupa igračka’ te, je l’ te, zbog toga je takva raspodela sredstava” – kaže on.

Mediji bliski SNS-u dobijaju najviše novca“, dodaje Dušan Pešić.

Milica Dejanović kaže da redakcije koje su svesne da na lokalnim i republičkim konkursima “neće proći”, ne mogu da opstanu ako neko komercijalan ne stane iza njih, odnosno moraju da imaju neki drugi izvor novca.

Neposlušni novinari i vlast odgovorna partiji umesto građanima

Komentarišući odnos medija i gradske vlasti, Dejanović kaže da on zavisi od medija: “Neki mediji imaju jako dobre odnose sa gradskim vlastima, dok neki imaju problema”.

Nama (Južne vesti) se predstavnici gradske vlasti ne javljaju, ili se javljaju retko kad. Nismo pozvani na sve konferencije koje se tiču svih građana, koje lokalna samouprava organizuje, nismo pozvani ni na konferencije Srpske napredne stranke. Sve o tome saznajemo iz drugih medija. Mi tek posle konferencije saznajemo da se ona desila i koje kolege su bile” – kaže ona.

Pešić smatra da je nezainteresovanost predstavnika vlasti da sarađuju sa novinarima veliki problem:

“Oni vam otvoreno, jasno stave do znanja da vas ne vole – ne odgovaraju na pozive i upite” – kaže on.

Kako kaže, to je “modus operandi” vlasti – ne odgovaraju i ignorišu u nadi da ćete prestati da pitate.

Utisak novinara “koji pitaju i izveštavaju malo objektivnije” je da se predstavnici vlasti ponašaju kao da nemaju odgovornost prema građanima, već prema partiji, rekla je Petrov.

Stojković iz InfoVranjskih podseća na situaciju iz ranijih godina, kada je članovima partije koja je na vlasti bilo “zabranjeno” da daju izjave za ugašeni nedeljnik Vranjske, što je kasnije bio slučaj i sa portalom.

“Radili smo tekst u okviru nekog projekta i sećam se da nam je sagovornica bila zamenica gradonačelnika Jović, koja je naposletku rekla da će odgovoriti za bilo koji medij osim za InfoVranjske” – rekao je Stojković.

“Partijski neprijatelji”

Govoreći o položaju medijskih radnika i kako je biti novinar u ovom gradu, urednica portala Slobodna reč Sanja Petrov osvrnula se na socijalni status zaposlenih u medijima Vranju, koji zarađuju oko 40.000 dinara mesečno, u proseku, što je za oko 115 evra manje od gradskog i za oko 200 evra manje od republičkog proseka plate.

Stojković ističe da je teško baviti se novinarstvom u zatvorenoj sredini, jer “svaki dan srećete te ljude i znate šta vam oni misle”, te da se pritisak odnosi i na porodicu novinara.

“Vrši se pritisak na medije koji nisu uz ovu vlast na način na koji je ona zamislila da mediji moraju da funkcionišu” – dodaje on.

Novinar Dušan Pešić smatra da je za ovaj posao u Vranju potrebna “hrabrost i ludost”.

“Čini se da je krilatica vlasti ‘samo poslušan novinar je dobar novinar’, dakle neposlušni novinari su partijski neprijatelj broj 1” – kaže Pešić.

Prema rečima dopisnice Južnih vesti Milice Dejanović, otkad se probudiš ujutru svakodnevno se pitaš da li to zbog čega si počeo da radiš više postoji: “Novinari koji se profesionalno i odgovorno bave svojim poslom, počeli su to, verujem, da rade kako bi nešto u društvu promenili na bolje. Shvatiš ponekad da si nemoćan i da ne zavisi samo od tebe hoće li stvari biti menjane na bolje”, zaključuje Dejanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Vlada ponovo menja izborne zakone u izbornoj godini

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je juče set izbornih zakona, a to su Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o izboru narodnih...

Kraća izolacija, kontrolni PCR o trošku države

BEOGRAD - Predlog da oboleli od kovida od sada moraju da budu u kućnoj izolaciji 10, umesto 14 dana, biće deo novog stručno-metodološkog uputstva...

Preko 200 zaraženih za jedan dan

VRANJE - Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 828 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale...

“Da južnije ne bude tužnije”: Aktivisti iz komšiluka pozivaju mlade na trening

VRANJE - Udruženje "Aktivisti iz komšiluka" organizuje "Trening o aktivizmu" koji je namenjen mladima (15 do 30 godina) iz Vranja. Trening će biti održan...

Većnici sutra o parkiranju, vazduhu, novcu za verske zajednice i “Vranjskoj gradskoj pesmi”

VRANJE - U utorak, 18. januara, sa početkom u 08:00 sati, biće održana 74. sednica Gradskog veća. Članovi Veća razmatraće, između ostalog, Predlog Odluke...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!