fbpx
13.3 C
Vranje
nedelja, 01.10.2023

Većnici razmatraju uvođenje participacije za uslugu pomoć u kući

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema predlogu novog pravilnika za pružanje usluge socijalne zaštite, za uslugu pomoć u kući za odrasla i stara lica se uvodi novčana participacija za određene korisnike čiji iznos će biti u zavisnosti od njihovih prihoda, a ova usluga je na teritoriji grada Vranja do sada bila besplatna. Pre nego što stupi na snagu, saglasnost na pravilnik bi trebalo da da Gradsko veće, prenosi RTV.

Danijela Milosavljević gradska većnica za socijalna pitanja navodi da Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa da korisnici svojim ličnim primanjima participiraju u troškovima, tako da će se novim pravilnikom izvršiti usklađivanje sa zakonom. Iznos participacije u troškovima će kako navodi biti usklađen sa primanjima korisnika, tako da će za pojedince, korisnike novčane socijalne pomoći, pomoć u kući i dalje biti besplatna.

„Ukoliko je, recimo, dvostruki iznos novčane socijalne pomoći u domaćinstvu, korisnik će plaćati 70 dinara na sat. Ako znamo da se pomoć u kući pruža dva sata dnevno i to nije svakog dana, to ne bi trebalo da bude veliko opterećenje za naše korisnike“ – kaže Milosavljević.

Milosavljević navodi da je poslednjih godina povećana potreba za uslugom pomoći u kući i gerontodomaćicama. Uvođenje novčane participacije kako kaže zajedno sa novčanim izdvajanjima lokalne samoprave, trebalo bi da poboljša nivo ove usluge, naročito u obimu, odnosno obuhvatu korisnika.

– „Korisnici će i te kako dobiti bolju uslugu. Bez obzira da li se radi o korisnicima koji plaćaju participaciju ili puni iznos, ta usluga će morati mnogo ozbiljnije da se shvati i radi. Odeljenje za društvenu delatnost će morati da vrši nadzor pružanja ovih usluga“ – najavljuje Milosavljević.

Prema njenim rečima, Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa plaćanje participacije u iznosu od 20 odsto i za korisnike tuđe zaštite i nege koji primaju novčanu socijalnu pomoć, ali na teritoriji grada Vranja to još uvek nije uvedeno.

Usluge dnevnog boravka za decu sa invaliditetom i lični pratilac i dalje će biti besplatne za sve korisnike.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci