fbpx
4 C
Vranje
utorak, 28.11.2023

Uzurpacijom Narodne skupštine ukinut Anketni odbor

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Predstavnica inicijative „Otvoreni parlament“ Tamara Branković izjavila je danas da su 193 poslanika glasala za odluku o osnivanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Malom Orašju i Duboni i da samo glasanjem poslanika u plenumu ta odluka može da bude promenjena.

„Jučerašnjom uzurpacijom Narodne skupštine i razbojničkim pokušajem da se ukine Anketni odbor podignut je nivo nasilja nad tom institucijom. Pokazalo se još jednom, u Skupštini Srbije – najvišem zakonodavnom i predstavničkom telu, da nisu važna pravila i procedure, važno je ko je jači, ko ima silu“ – rekla je Branković na konferenciji za novinare Mreže udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja.

Ona je istakla da se „u Skupštini Srbije dogodila Savamala“, aludirajući na nezakonito rušenje objekata u toj gradskoj četvrti posle izbora u aprilu 2016. godine.

„Država je prestala da postoji onog trenutka kada je nemuštim i ne zna se čijim saopštenjem preinačena odluka narodnih poslanika da bi se sprovela politička volja i propaganda vlasti“ – rekla je Branković.

Ona je rekla i da je vlast pristala na osnivanje Anketnog odbora pod pritiskom građana koji mesecima protestuju protiv nasilja i traže odgovore na pitanje kako je nasilje moglo toliko da eksplodira i eskalira.

„Očito su od starta pravili plan da manipulacijom i uzurpacijom institucija onemoguće institucionalnu borbu i rad Anketnog odbora. Sakrili su se iza bola roditelja, iza lažne empatije kako bi se spasili od mogućnosti da njihova politička odgovornost bude još vidljivija radom Anketnog odbora“, ocenila je Branković.

Ona je navela da bi Anketni odbor, pored ostalog, mogao da preispita da li je politika države prema kontrolisanju oružja i streljana pala na ispitu, da li su brojni državni projekti u obrazovanju i suzbijanju nasilja u školama dali bilo kakav razultat, da li je iznošenje ličnih podataka o žrtvama u medijima doprinelo traumatizaciji i daljoj normalizaciji nasilja.

„Sud će utvrditi individualnu odgovornost, individualnu krivicu, Anketni odbor treba da utvrdi odgovornost institucija, društva, pa i političkih aktera za nesprečavanje zločina i za stvaranje ambijenta u kojem je nasilje eksplodiralo“, rekla je ona.

Branković je dodala da bi Anketni odbor morao da izađe sa smernicama za rešenja kako sistem opet ne bi zakazao i kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Igor Bandović, iz Beogradskog centara za bezbednosnu politiku rekao je da je početak rada Anketnog odbora pokazao da ne postoji politička volja da se razgovara o masovnoj pojavi nasilja u društvu i kako tome stati na put „van politikantstva, polarizacija i van stranačkih prepucavanja koji su za trijumf imali pokušaj ukidanja“ tog skupštinskog tela.

Sofija Todorović, iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da Tužilaštvo i Anketni odbor „mogu samo da budu komplementarna tela“.

Ona je istakla da rad Anketnog odbora ne može nikako da ugrozi rad i istragu Tužilaštva, jer Anketni odbor ne može da sprovodi sudsku istragu.

Maja Stojanović, iz Građanskih inicijativa rekla je da je Skupština Srbije jučerašnjom objavom o Anketnom odboru stavila tačku na građansku participaciju i ocenila da je to dokaz da u Srbiji nema vladavine prava.

Stojanović je građane pozvala na večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ da pokažu da im „niko pismom ili objavom na sajtu ne može ukinuti pravo da donose odluku o svom životu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci