fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Usvojen Zakon o izgradnji, opozicija tvrdi da je to „nova pljačka imovine građana“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je niz zakona, među kojima i predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji. Za izmene tog zakona glasalo je 133 poslanika, protiv je bilo 37 poslanika, a nije glasalo šest poslanika, javlja FoNet.

U vezi sa izmenama Zakona o planiranju i izgradnji bilo je mnogo kritika opozicije, koja je tvrdila da „taj zakon vodi u novu pljačku javne imovine građana“ i da će „omogućiti tajkunima da za male pare za koje su kupili firme postanu vlasnici zemljišta vrednog desetine milijardi evra“.

Usvojene su i dopune Zakona o ozakonjenju objekata, za čije je usvajanje glasalo 138 poslanika, protiv su glasala 24, uzdržano je bilo osmoro poslanika, a nije glasalo 13.

Skupština je usvojila i predlog o Privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć sa 145 glasova za, 14 glasova protiv, osmoro uzdržanih, a nije glasalo 19 poslanika. Taj zakon će stupiti na snagu 1. avgusta, a njime bi majke ili staratelji dece do 16 godina trebalo da dobiju pomoć od po 10.000 dinara po detetu.

Usvojene su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uz to da je izglasano i povratno dejstvo tog zakona. I taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. Za zakon je glasalo 156, dok je uzdržano bilo šestoro poslanika.

Za potvrđivanje sektorskog sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije, o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Srbiji u okviru Instrumenata za predpristupnu pomoć u oblasti podrške programima ruralnog razvoja, glasala su 143 poslanika, protiv je bilo 13, uzdržano troje, nije glasalo 24 poslanika.

Poslanici su usvojili i Zakon o vazdušnom saobraćaju sa 142 glasa, dok su protiv bila 33 poslanika.

Skupština je usvojila i Zakon o energetici.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci