fbpx
13.1 C
Vranje
sreda, 28.02.2024

Uprkos izazovima, raspisan novinarski konkurs za nagradu „Slađana Veljković“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Organizatori petog po redu novinarskog konkursa za nagradu „Slađana Veljković“, koja se dodeljuje u čast preminule novinarke, uprkos problemima i odlaganjima koji su nastali jer je kompanija koja je trebalo da bude sponzor novčanog dela nagrade odustala od sponzorstva, odlučili su da se konkurs ipak raspiše. Biće dodeljene tri nagrade.

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO), na dan kada je preminula novinarka Slađana Veljković, 8. jul, raspisao je tradicionalni nagradni konkurs koji nosi njeno ime.

Organizatori dodeljuju tri ravnopravne nagrade – statue autorsko delo Negovana Jovanovića, supruga pokojne Slađane. Sponzor ovogodišnje novinarske nagrade „Slađana Veljković“ je otkazao sponzorstvo tako da se time tradicija dodele novčanog dela nagrade prekida.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu, za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i za novinarski poduhvat.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (štampani mediji, radio, televizija i online) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom jeziku. Predloge za nagradu šalju novinari, redakcije i udruženja.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu: nagradasladjanaveljkovic@gmail.com najkasnije do poslednjeg dana novembra 2023. godine. U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2022. do 8.jula 2023. godine.

I ove godine odluku o dobitnicima doneće stručni žiri na čijem je čelu Momčilo Popović, šef DESK -a „Večernjih novosti“ iz Beograda.

Novinarske nagrade „Slađana Veljković“ biće dodeljene sredinom decembra.

Novinarka Slađana Veljković je preminula je 8. jula 2011. godine, posle kraće i teške bolesti. Slađana Veljković (1970-2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci