fbpx
9.7 C
Vranje
nedelja, 03.12.2023

UNS: Ministarstvo informisanja ugrožava rad medija

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je protest zbog toga što Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ni dve nedelje nakon isteka roka nije objavilo rešenja o raspodeli sredstava na medijskim konkursima, upozorivši da je „time ugrožen rad medija, odnosno proizvodnja medijskih sadržaja“.

Udruženje je pozvalo Ministarstvo da „bez odlaganja objavi rezultate i prestane da krši Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“.

Kako se navodi, prema Pravilniku, rok za donošenje rešenja je 90 dana od dana zaključenja konkursa, a to je bio 11. jul 2023. godine.

„Odlaganjem isplate i zadržavanjem 310 miliona dinara, koliko je ove godine ukupno opredeljeno za devet raspisanih konkursa, direktno se ugrožava rad medija koji na taj novac imaju pravo i od kojeg u većini zavisi proizvodnja medijskih sadržaja“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima koje je UNS prikupio iz komisija, za projekte na konkurse Ministarstva ove godine prijavilo se više od 1.200 izdavača medija, a više od 400 projekata komisije su predložile za sufinansiranje.

UNS je navelo da je Ministarstvo prethodnih godina „bilo primer dobre prakse kada je reč o sprovođenju medijskih konkursa“ i „sa žaljenjem ističe da je ta praksa sada prekinuta“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci