fbpx
13.7 C
Vranje
utorak, 06.06.2023

UNICEF: Povećano siromaštvo dece u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Dugoročna kriza izazvana ratom u Ukrajini otežala je oporavak Srbije od uticaja pandemije kovida, pa su povećanje cena hrane i energije direktno uticali na najugroženije stanovništvo Srbije, saopštio je danas UNICEF, koji upozorava da se siromaštvo dece u 2022. godini povećalo na 13,8 odsto.

U okviru dugoročne saradnje između Saveza ekonomista Srbije i UNICEF, predstavljen je izveštaj „Projekcije siromaštva zasnovane na potencijalnim efektima konflikta u Ukrajini, s posebnim osvrtom na decu“, kako bi se ugledni ekonomisti informisali o nalazima izveštaja.

Siromaštvo u detinjstvu ima posebno ozbiljne posledice po razvoj dece i izglede za zaposlenje, a uticaj na svako pojedinačno dete je ogroman, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ona je istakla da UNICEF predlaže Vladi Srbije sveobuhvatne mere socijalne politike i budžete kao odgovor na ovu situaciju.

Da bi se zadovoljile potrebe dece, potrebno je i povećanje obuhvata i adekvatnost programa finansijske pomoći, uključujući dečjeg dodatka, izjavila je Kostadinova.

Proširenje postojećih programa socijalne zaštite bi moglo da ublaži kratkoročne efekte krize u Ukrajini na najugroženiju populaciju u Srbiji.

Procene predviđaju da će do 2030. godine oko 30 odsto novih učesnika na tržištu
rada u Srbiji biti iz ranjivih i manjinskih grupa, zbog čega je neophodno da se deci koja žive u siromaštvu obezbedi podrška za rast i napredak, izjavio je predsednik Saveza
ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci