fbpx
13 C
Vranje
nedelja, 01.10.2023

Udruženja građana: Ostavke Gašića i Vulina početni korak za suštinsku reformu bezbednosnog sistema Srbije

Odabrani članci

European Western Balkans
European Western Balkans
Regionalni internet portal specijalizovan za praćenje procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

BEOGRAD – Mreža udruženja građana, novinara i medija koja podržava zahteve skupova „Srbija protiv nasilja“ pozvala je ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Aleksandra Vulina, da podnesu ostavke i time otvore prostor za reformu bezbednosnog sistema, zarobljenog partijskim interesima, javlja FoNet, a prenosi portal European Western Balkans (EWB).

„Odsustvo reakcije policije na kršenja ljudskih prava, nerazrešena ubistva, veze delova vlasti sa organizovanim kriminalom, stavljanje službi bezbednosti na uslugu stranim državama i činjenica da postoje ljudi za koje zakon u Srbiji ne važi odavno su bili alarm za hitne i korenite promene u bezbednosnom sistemu“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je, uz ostavke, za suštinsku reformu sistema bezbednosti neophodan i izbor novog direktora policije, pošto je ta funkcija upražnjena godinu i po dana, kao i usvajanje novih zakona o unutrašnjim poslovima i BIA, čime bi bile zaustavljene zloupotrebe u političke svrhe.

Konstatuje se da je potrebno propisati da direktor BIA treba da ima najmanje devet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti i da nije bio član partije u proteklih pet godina.

„Da bi bezbednosni sistem radio u interesu javnosti, neophodno je pokretanje istraga i utvrđivanje odgovornosti u vezi sa aferama Savamala, Belivuk, Jovanjica, Tetka iz Kanade i Prisluškivanje ruske opozicije. Sistem je zakazao i samo njegova potpuna transformacija i reforma će obezbediti da sektor bezbednosti radi u javnom interesu“, tvrdi se u saopštenju.

Mrežu organizacija čine Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku,Beogradski centar za ljudska prava, Centar savremene politike, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE Fondacija i Slavko Ćuruvija fondacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci