fbpx
9.9 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

U subotu dva termina za gledanje filma „Čuvari formule“ u sali PBS

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U subotu, 23. decembra, u sali Pozorišta „Bora Stanković“ biće prikazan flm „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, drama rađena po scenariju Vuka Ršumovića nastalom po motivima romana „Slučaj Vinča“, profesora Gorana Milašinovića. Projekcije su zakazane za 18 i 21 sat.

„U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim, sa profesorom Žoržom Mateom na čelu, zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike“ – stoji u promotivnim tekstovima o filmu.

Ova nesvakidašnja, istinita priča o akcidentu u Vinči iz 1958. godine, privlači veliku pažnju publike širom zemlje, a uoči početka bioskopske distribucije film je nagrađen i prestižnim nagradama na filmskim festivalima u Lokarnu, Sarajevu i CineNova.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci