fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

U Srbiji se reciklira tek 2 odsto otpada

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Stopa reciklaže plastičnog otpada u Srbiji iz godine u godinu je sve manja i sada iznosi oko dva odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare Državne revizorske institucije (DRI). Predsednik DRI Duško Pejović naveo je podatak da je od 2017. do 2019. godine u Srbiji proizvedeno oko 900.000 tona plastičnog otpada. Ogromne količine tog otpada završavaju na divljim deponijama i u rekama, izjavio je Pejović, navodeći da je za razgradnju plastike potrebno do 1.000 godina.

Državni revizor Nikola Stefanović konstatovao je da su domaći propisi usklađeni sa pravilima Evropske unije, ali da nisu stvoreni mehanzmi za njihovu primenu. Stefanović je naveo da se 98 odsto komunalnog otpada odlaže na deponije i da ne postoji sistematski organizovano odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu. Prema Stefanovićevim rečima, procenjuje se da se u Srbiji neformalnim sakupljanjem otpada bavi između 35.000 i 50.000 ljudi.

Pročitajte više:

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci