fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

U Srbiji 16 odsto dece iskusilo sajber nasilje

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Internet u Srbiji svakog dana koristi 86 odsto dece i tinejdžera od devet do 17 godina, a pristup internetu pruža deci velike prilike i stvara rizike, uključujući seksualno iskorišćavanje i zlostavljajunje, sajber buling i zloupotrebu privatnih podataka o deci, rečeno je danas na otvaranju konferencije „Dan bezbednog interneta 2023“.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da u Srbiji otprilike polovina dece koja koriste internet ne zna kako da promeni podešavanja privatnosti na društvenim mrežama, što ih izlaže rizicima.

Dodala je da je 16 odsto dece iskusilo sajber buling i upozorila da su stres i trauma i trauma izazvani takvim nasiljem rizici za mentalno zdravlje.

Kostadinova je upozorila kako onlajn nasilje može da ima veći toksični potencijal od običnog nasilja jer je broj svedoka takvog nasilja veći.

Ona je ukazala da je deci teško da napuste mesto na kome se nasilje dešava jer im mobilni telefon svuda prati.

Takav stres, zaključila je, može da aktivira odgovore sa posledicama po mentalno, ali i biološko zdravlje koji mogu da traju do kraja života.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da su deca i mladi mnogo bolje poznaju digitalne tehnologije od starih ali da su daleko od digitalne kompetencije.

On je naveo da osoba, da bi bila digitalno kompetentna, mora da ima znanja, veštine i stavove koji omogućavaju da odgovorno koristi savremene tehnologije.

Jović je istakao da je odgovornost obrazovnog sistema da stvori okruženje koje će učenicima omogućiti da steknu veštine koje će im pomoći da ovladaju savremenim tehnologijama.

Državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević rekao je da je internet neiscrpan izvor znanja i mogućnosti modernog doba, ali da može da preraste u bolest modernog doba ukoliko njime ne rukujemo po pravilima.

On je istakao da svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta i naveo da je Srbija relativno „rano sazrela“ i shvatila koliko je važno podeliti sa decom sve informacije o prednostima i manama doba u kojem žive.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci