fbpx
11.1 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno oko 3.000 migranata

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – U Srbiji je tokom 2022. godine, prema poslednjim statističkim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u prihvatnim i centrima za azil evidentirano 124.127 migranata, a trenutno u centrima boravi 3.059 migranata, saopštio je Komesarijat.

Tokom 2022. godine je ukupno 25 osoba dobilo pozitivno rešenje o zaštiti, od čega je 15 lica dobilo supsidijarnu zaštitu, a 10 status izbeglice (rešenje o azilu).

Zabeleženo je da se pojedini migranti zadržavaju duže, drugi kraće, a prosečno vreme zadržavanja bilo je 16 dana. Tokom 2021. godine prosečno vreme zadržavanja bilo je 30 dana, a 2020. godine 36 dana. Migranati, koji su prošli kroz centre kojima upravlja Komesarijat, registrovani su, dobili su smeštaj, hranu, odeću, medicinsku zaštitu i human pristup onih koji sa njima rade, a deca koja borave u centrima upisana su u redovne školske programe.

Trenutno u centrima boravi 3.059 migranata, koji su smešteni u 17 prihvatnih i centara za azil i to u centrima Preševo, Bujanovac, Adaševci, Šid, Principovac, Subotica, Sombor, Bosilegrad, Pirot, Divljana, Kikinda, Obrenovac, Vranje, Krnjača, Bogovađa, Tutin i Sjenica.

Dva centra u Banji Koviljači i Dimitrovgradu su u stanju mirovanja i u slučaju potrebe mogu da budu aktivirani u kratkom vremenskom roku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci