fbpx
15.2 C
Vranje
sreda, 28.02.2024

„U nji’ je zimi toplo, a leti ‘ladno“: U selu Soderce kod Vranja obuka za sanaciju starih kuća od prirodnih materijala

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U selu Soderce kod Vranja, od 4. do 9. septembra, održava se obuka za sanaciju starih objekata od prirodnih materijala. Zainteresovani će na obuci imati prilike da uče o primeni prirodnih materijala u izgradnji, saopštilo je udruženje „Blatologija“ koje organizuje ovu obuku.

Mesto obuke je dvorište seoske kuće u selu nadomak Vranja, a prijava je moguća do 27. avgusta.

„Na obuci ćete imati prilike da učite o primeni prirodnih materijala u izgradnji, o tome kako pronalazimo zemlju, testiramo i prilagođavamo potrebama za izgradnju, kao i kakve sve tradicionalne tehnike gradnje prirodnim materijalima postoje. Učiće se osnovna dijagnostika starih objekata i prepoznavanje najčešćih nekonstruktivnih problema na objektu, zatim šta je to što dovodi do propadanja, kako taj proces sprečiti i dati novi život starom objektu. Osim sanacije, bavićemo se i adaptacijom – pokazaćemo osavremenjene tradicionalne tehnike gradnje kojima stari objekat možete prilagoditi savremenom načinu života“, piše u saopštenju udruženja „Blatologija“.

Na obuci će se „sve navedeno praktično pokazivati i izvoditi na postojećem starom objektu, u dvorištu na mestu održavanja kampa“.

„Obuka je besplatna, u toku nje obezbeđena je hrana i noćenje je u kampu. Prilikom prijavljivanja molimo da nas obavestite da li imate svoj šator i opremu za kampovanje. Toalet je kompostni, a tuširanje je solarnim tuševima u dvorištu.

Kako se navodi u saopštenju, „Blatologija“ i njeni partneri su spremni da svoje osavremenjeno znanje o izgradnji objekata od prirodnih materijala učine dostupno svima.

„Na selu je čovek umeo da pozajmi od prirode i da joj vrati, umeo je da živi sa njom i da je čuva. Tamo je svaka porodica sa svojim prijateljima i komšijama gradila svoj dom, razumela ga, a on uzvraćao sigurnošću i dugovečnošću. Istraživali smo i naučili da većina tih objekata koji danas izgledaju dotrajalo, mogu dobiti novi život, uz adekvatnu pomoć. Svima su verovatno poznati komentari na pomen starih kuća od blata: ‘To su najbolje kuće! U nji’ je zimi toplo, a leti ‘ladno. Te kuće dišu!'“, smatra udruženje „Blatologija“.

Navodi se da „zidovi od zemlje, zaista, imaju prirodnu sposobnost da ‘dišu’, održavajući stalno idealnu vlažnost vazduha u kući i sam vazduh čistim“.

„Zemljani zidovi u kombinaciji sa slamom termički su idealno izolovani. Zimi zadržavaju toplotu vrlo dugo i sprečavaju da izađe napolje, a letnju vrelinu da uđe unutra. Nijedan moderni materijal ne poseduje sve ove sposobnosti zajedno. Koristimo prirodne materijale jer njihova proizvodnja ne zagađuje prirodu. Možemo ih pronaći u neposrednoj okolini i time smanjiti potrošnju energije za transport i izgradnju. Korišćenjem zemlje, kamena, drveta, slame i vune za gradnju, mi brinemo o životnoj sredini i za stanovanje dobijamo objekat visokog kvaliteta“, zaključuje „Blatologija“.

Detaljnije informacije o načinu prijave možete naći na sledećem linku.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci