fbpx
6.1 C
Vranje
četvrtak, 23.03.2023

U Centru za Azil u Vranju boravi 74 osoba iz Ukrajine

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u prihvatnim centrima na jugoistoku Srbije trenutno boravi 601 lice. U Centru za azil u Vranju koji je predviđen za državljane Ukrajine nalaze se 74 lica, a 19 dece ide u školu.

U Pirotu se trenutno nalaze 172 lica, u Preševu 251 lice, u Bujanovcu 63 lica i u Divljani 41 lice. U Komesarijatu su naveli da u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji ukupno boravi 2.249 lica.

Od početka godine kroz našu zemlju prošlo je oko 13.000 lica, pokazuju podaci republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije.

„Od početka sukoba u Ukrajini kroz Srbiju je prošlo preko 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravak u našoj zemlji“ – saopštili su iz Komesarijata.

Prema podacima Kancelarije za azil do sada je ukupno 1.231 lice iz Ukrajine dobilo rešenje o privremenoj zaštiti.

„U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski proizvodi, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama“ – istakli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Komesarijat je, dodali su, u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji se nalaze u privatnom smeštaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci