fbpx
9.8 C
Vranje
ponedeljak, 27.03.2023

Tričković: Pružamo maksimalnu podršku novinarima

Odabrani članci

Grad Vranje
Grad Vranjehttp://www.vranje.org.rs
Služba za odnose sa javnošću grada Vranja na zvaničnom sajtu dnevno ažurira informacije o radu lokalne izvršne i zakonodavne vlasti. Izrađuje Informator o radu organa Grada i bilten "Mesečnik".

VRANJE – Grad Vranje domaćin je „Foruma medija, vlasti i OCD“, koji je organizuje Udruženje SPA iz Vranjske Banje, u okviru projekta Uspostavljanje regionalne saradnje medija, predstavnika vlasti i udruženja sa juga Srbije i promovisanje demokratskih vrednosti. U ime Grada Vranja i gradskog rukovodstva skupu se obratio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričkovoć. On je izrazio zadovoljstvo što je grad Vranje domaćin skupa koji obrađuje uvek aktuelnu temu, ne samo kada su novinari u pitanju već uopšteno.

Svedoci smo da je nasilje tu sveprisutno i neretko počinje govorom mržnje u svim sferama našeg života. Najsvežiji su nam primeri vršnjačkog nasilja, ali imamo i nasilje u porodici I još mnoge vrste nasilja. Takođe, novinari širom sveta, kao i u Srbiji izloženi su raznim pritiscima i neprijatnostima, tako da smatram da će današnja konferencija, kao i sve buduće, doprineti da se ta situacija menja. Moje skromno mišljenje je da borba protiv nasilja, govora mržnje, agresije ima nekoliko frontova. Prvi i osnovni je edukacija. Naše obrazovanje od najranijih dana mora na tome mnogo više da radi. Zatim, tu je i preventivni rad što i ovaj skup predstavlja, ali je možda najvažnije i najefikasnije kaznena politika koju bi trebalo sprovoditi kada za to imamo mogućnosti i dovoljno dokaza. To bi bio najefikasniji vid borbe, a tu nam trebaju snažne institucije, pojedinci i brzo i efikasno delovanje sudstva, jer mislim da kod našeg naroda ništa ne daje efekte kao stroga kaznena politika“ – istakao je predsednik Tričković.

On je dodao da  lokalna samouprava pruža maksimalnu podršku kako novinarima, tako i svim ljudima dobre volje koji su spremni da se bore protiv nasilja.

Stojimo na raspolaganju i nadamo se budućoj saradnji, kako bi smo svi zajedno doprineli borbi protiv nasilja, kako bi vremenom ovaj problem mogli da svedemo na najmanju moguću meru“ – dodao je Tričković i poželeo uspešan rad učesnicima konferencije.

Glavna tema foruma je bezbednost novinara, a cilj da se sistematski, aktivno i stručno doprinese smanjenju govora mržnje u medijima.

Pojedini učesnici konferencije uključuju se u rad skupa putem linka i online platformi.

Takođe, cilj je da se porukama sa Foruma edukuje onaj deo javnosti koji je aktivan u online medijima, da se skrene pažnja na suzbijanje govora mržnje, na alternative ovoj pojavi i pravne posledice.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci