fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Tri pravnice pružaju besplatnu pomoć žrtvama akušerskog nasilja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Pravnice Marina Mijatović, Ivana Sokolović Krsmanović i Jelena Stanković su su putem društvenih mreža uputile poziv žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja da kontaktiraju njihov tim. Sve zainteresovane žene bi do prvog aprila trebalo da dostave svoje kontakt podatke (ime, prezime i broj telefona) i opis događaja (hronologiju, ustanovu i datum događaja) na mejl koracizena@gmail.com, prenosi portal Mašina.

„Cilj je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema“ – piše u pozivu.

Ovaj portal podseća na istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji koje je sproveo Centar za mame i koje je pokazalo da 73 odsto žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju,  74 odsto nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a čak 96 odsto žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja.

Dve trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Velikoj većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara.

Žene se žale na grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti. Isto istraživanje je pokazalo da bi preko 60 procenata ispitanica želelo da im tokom porođaja podršku prisustvom pruži neka bliska osoba, kao i da medicinsko osoblje bude ljubaznije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORMašina
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci