fbpx
11.1 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Transparentnost Srbija: Fale finansijski izveštaji pet lista sa beogradskih izbora, rok istekao pre šest dana

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Iako je na beogradskim lokalnim izborima bilo 14 izbornih lista i iako je rok za predaju konačnih finansijskih izveštaja istekao pre šest dana, za sada ih je objavljeno samo devet, saopštila je danas Transparentnost Srbija.

Navedeno ja da, po informacijama koje su objavljene na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, o finansiranju beogradske kampanje izveštaj još nije podnela grupa građana „Mi – Glas iz naroda – Aleksandar Jerković“, kojoj je za finansiranje izborne kampanje iz budžeta Grada Beograda pripalo 5.260.805 dinara.

Nedostaju i izveštaji za četiri liste koje nisu prešle cenzus, niti su ostvarile pravo na budžetsko finansiranje: „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“, Stranka pravde i pomirenja, Grupa građana „Ćale, ovo je za tebe“ i „Čedomir Jovanović – mora drugačije“.

„U tim slučajevima se može govoriti o istrajnosti u kršenju zakonskih obaveza“, saopšteno je.

Navedeno je da „za tri od pomenutih pet izbornih lista nisu podneti ni preliminarni finansijski izveštaji“, dok su „Mi – Glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ i Stranka pravde i pomirenja podneli preliminarne izveštaje „koji nisu sadržali čak ni troškove overe potpisa, iako je postojala obaveza da se tu prikažu svi troškovi“.

Ubedljivo najveću potrošnju prijavila je lista Srpske napredne stranke (SNS), koja je, pored 26 miliona budžetskih dotacija za izbore, za ovu kampanju iskoristila i više od 90 miliona dinara prenetih sa stalnog računa stranke, saopšteno je.

Najveće rashode predstavljaju „zakupljeni termini“ koji su emitovani na TV Pink (48 miliona dinara) i Superstar TV (4,1 milion), navedeno je.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci