fbpx
7.7 C
Vranje
utorak, 06.12.2022

Teklas za pogon u Vranju od države dobija 10,7 miliona evra

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Ministarstvo privrede dodelilo je 10,7 miliona evra državne pomoći kompaniji „Teklas Automotive“ iz Vladičinog Hana, za projekat otvaranja novog proizvodnog pogona u Vranju, javlja Nova ekonomija. Kako je od ranije poznato javnosti, radi se o pogonu koji će biti otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa. U rešenju koje je donela Komisija za dodelu državne pomoći, stoji da Teklas ima obavezu da uposli 500 radnika, ali do 2028. godine.

Komisija za kontrolu državne pomoći objavila je rešenje u kojem se utvrđuje da je državna pomoć usklađena sa pravilima za dodelu državne pomoći, a dodeljuje se za „projekat ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju“.

U biznis planu Teklasa se objašnjava da kompanija već ispunjava proizvodne kapacitete na sadašnjoj lokaciji u Vladičinom Hanu, pa traži novu brownfield investiciju blizu trenutne lokacije, što znači niže logističke interkompanijske troškove, navodi se u rešenju, prenosi Nova ekonomija.

U obrazloženju se navodi da je bivša fabrika Geox-a u Vranju, sa raspoloživim kadrovima i postojećom infrastrukturom pogodna lokacija za ulaganje, i da zaposleni na lokaciji imaju iskustvo u proizvodnji i očekivane veštine.

Od ukupno 18 hektara zemljišta koje firma kupuje, pod objektima je deset hektara, a postojeći objekti i ostala površina slobodnog zemljišta na ovoj lokaciji su dovoljni za plan proširenja Teklas kompanije, navodi se. Takođe, za ulazno, odnosno izlazno logističko poslovanje, se planira nova investicija „u potpuno robotizovano skladište na greenfield-u Geox-a“.

Brownfield ulaganje podrazumeva ulaganje u već postojeće preduzeće, dok se pod Greenfield ulaganjem podrazumeva otvaranje novog preduzeća, navodi ovaj portal. Nazivi Brownfield i Greenfield se mogu protumačiti kao braon zemlja, odnosno zemlja na kojoj već nešto postoji i zelena zemlja, odnosno zemlja na kojoj će tek nešto nastati.

U Nacrtu ugovora (između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Аutomotive) koji je dostavljen Komisiji piše da će sprovođenjem projekta biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

U istom roku će biti izvršeno i ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme u vrednosti od najmanje 22 miliona evra. Teklas se obavezuje i da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra.

Teklas u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 lica bilo zaposleno na neodređeno vreme, a 418 lica na određeno vreme.

Firma je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 1.631, od čega najmanje 1.175 lica zaposlenih na neodređeno vreme, u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta.

Teklas Automotive je Razvojnoj agenciji Srbije u avgustu predao prijavu za dodelu sredstava podsticaja, a Savet za ekonomski razvoj je u decembru doneo odluku kojom se odobrava 10.775.000 evra pomoći.

Nova ekonomija podseća da je Teklas Automotive iz Vladičinog Hana u vlasništvu privrednog društva „Teklas Кaucuk San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske. U Vladičinom Hanu je osnovan 9. septembra 2015. godine i bavi se proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Teklas grupacija poseduje pogone za proizvodnju u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Кini, Meksiku i SAD. Glavna tržišta Кorisnika su uglavnom zemlje Evropske unije, navodi se u rešenju Komisije. Subvencija će biti isplaćena u sedam tranši, prva u 2022. godini u iznosu od 6,5 miliona evra, a zadnja 2028, godine u iznosu od 532,8 hiljada evra.

Geoksu država pokrila skoro 70 odsto ukupnih ulaganja

Geoks je krajem jula 2021. godine, nakon pet godina rada zatvorio fabriku obuće u Vranju, kada je bez posla ostalo 1.200 ljudi. Fabrika je otvorena u zimu 2015. godine, u prisustvu Aleksandra Vučića koji je tada bio premijer. Firmi Technic Development iz Vranja, koja je deo Geox grupe, država je pokrila 68,95 odsto ukupnih ulaganja, što je bilo suprotno tada važećim propisima, podseća Nova ekonomija.

Zbog toga je Komisija u novembru naložila Ministarstvu privrede da bez odlaganja preuzme mere prema Technic Development kako bi firma vratila „višak“ subvencija, odnosno 414 miliona dinara sa uračunatom zateznom kamatom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

„Dolazak kući košta me kao mesec dana u domu“: Autobus preskup, studenti sve ređe u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Studenti, zaposleni, oni koji putuju zbog porodice ili zdravstvenih usluga, na relaciji Vranje - Beograd - Vranje u poslednje vreme...

Ilić: Srušili smo predrasude da dijalog u društvu nije moguć

VRANJE - Članovi Gradskog veća čiji su resori omladina, sport, privreda i preduzetništvo, zbog "drugih obaveza" nisu u aprilu ove godine prisustvovali predstavljanju 13...

Niže cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU od 2023.

BEOGRAD - Od oktobra sledeće godine počinje sniženje cena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), navodi se u deklaraciji potpisanoj...

Školarci okosnica programa Svetosavske nedelje 2023.

VRANJE - Učenici osnovnih i srednjih škola uz lokalne kulturno-obrazovne ustanove činiće okosnicu programa 33. Svetosavske nedelje, koja će se u Vranju održati u...

Javna rasprava o programu RTS-a u Vranju

VRANJE - Radio-televizija Srbije organizovaće 15. decembra u sali Skupštine grada Vranja Javnu raspravu o programskom sadržaju te javne medijske kuće i pozivaju sve zainteresovane...