fbpx
3 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Švedska od danas predsedava Evropskom unijom

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

STOKHOLM – Švedska od 1. januara 2023. godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom (EU) od Češke i prioriteti će biti slobodnija, bezbednija i zelenija Evropa, a kada je reč o regionu i Srbiji, pratiće se njeni potezi kada je reč o aplikaciji Kosova za članstvo u EU.

Prioriteti švedskog presedavanja biće fokusirani na garantovanje bezbednosti evropskim građanima i jačanje uloge EU u svetu, ubrzavanje klimatskih reformi i inovacija, jačanje konkurentnosti EU i stvaranju novih radnih mesta, i branjenju evropskih vrednosti koje su napadnute agresijom Rusije na Ukrajinu.

Glavni prioritet švedskog presedavanja biće kontinuirana ekonomska i vojna podrška Ukrajini, kao i podrška putu Ukrajine ka EU, što zahteva dalje napore i na nacionalnom i na nivou EU.

Kako bi se ojačala bezbednost EU radiće se na izgradnji konsenzusa ka snažnoj evropskoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, što će se postići bliskom saradnjom sa partnerima, zajedničkim akcijama suprotstavljanja ruskoj agresiji Ukrajinu, kao i implementacijom Strateškog kompasa i drugih inicijativa.

Nastavlja se borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala, kao odgovor na zahteve građana za bezbednim zajednicama.

Da bi se odgovorilo na dugoročne izazove neophodno je da podstakne ekonomski rast, EU će nastaviti da pruža najbolje moguće uslove za zdravu i otvorenu ekonomiju zasnovanu na slobodnoj konkurenciji, privatnim investicijama i uspešnoj digitalizaciji.

Švedsko presedavanje će nastaviti sa naporima da se uhvati u koštac sa visokim i promenljivim cenama energije dok se bavi dugoročnom reformom tržišta energije.

Prelazak na održivu i zelenu budućnost zahtevaće velika ulaganja u inovativne industrije koje najbolje ideje i inovacije mogu da sprovedu u funkcionalna rešenja.

Održavanje principa vladavine prava i osnovnih prava je suštinski element ne samo švedskog, nego svakog predsedavanja, imajući u vidu da je Evropska unija zasnovana na demokratskim vrednostima, utirući put koheziji, individualnim slobodama, nediskriminaciji, povećanju ekonomskog učinka i globalnom uticaju, navedeno je u prirotetima predsedavanja Unijom.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je ranije da Švedska preuzima predsedavanje u vremenu tektonskih promena za čitavu Evropu.

Imamo četiri prioriteta na kojima ćemo raditi u narednih šest meseci. Želimo da garantujemo bezbednost evropskim građanima i da ojačamo ulogu EU u svetu, da ubrzamo klimatske reforme i inovacije, da ojačamo kompetetitvnost EU i stvorimo nova radna mesta, ali i da zaštitimo evropske vrednosti koje su napadnute agresijom Rusije na Ukrajinu, rekla je Ben David.

Ona je dodala i da će Švedska raditi na tome da održi jedinstvo država članica povodom pitanja ruske agresije, ali i da će nastojati da usaglasi evropsku poziciju sa stavovima partnerskih država, pre svega zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Ovo je treće švedsko predsedavanje EU za 26 godina članstva te zemlje u EU, a 1. jula 2023. godine će ga predati Španiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci