fbpx
17.3 C
Vranje
nedelja, 25.09.2022

Sve o prijavi za popisivače, biće angažovano 20.000 ljudi

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, a za potrebe popisa biće angažovano 15.000 popisivača, rečeno je danas na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku.
Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da će se u ovogodišnjem popisu prvi put koristiti elektronski upitnici.

Lakčević je objasnila da će popisivači ići od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljati podatke koje će unositi u elektronske obrasce pomoću laptopova.

„Za potrebe terenske realizacije ovogodišnjeg popisa biće angažovano više od 20.000 ljudi“, rekla je ona.

Lakičević je navela da je krajem maja formirana 161 popisna komisija, kao i da komisije imaju od tri do sedam članova, u zavisnosti od broja stanovnika gradova ili opština, naseljenosti i površine teritorije lokalne samuprave na kojoj se obavlja popis.

Ona je rekla da su u 74 popisne komisije na teritoriji opština i gradova koje imaju višenacionalni sastav stanovništva imenovali još 88 članova – predstavnika nacionalnih manjina.

Najavila je da će biti organizovan i popis zatvorenika i građana Srbije koji rade u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice popis će biti organizovan i u centrima za prihvat izbeglica i azilanata.

Osobe koje su živele u inostranstvu godinu dana i duže popisivači će, kako nje rekla, pitati za godinu kada su se odselile iz Srbije, kao i kada su se vratile u zemlju, što je jedna od novina ovogodišnjeg popisa.

Prema njenim rečima, popisivači će prvi put i muškarce pitati koliko imaju biološke dece.

Lakčević je istakla da će se podaci prikupljeni u popisu koristiti isključivo u statističke svrhe.

Ona je rekla da će preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa biti objavljeni 30.novembra ove godine, a konačni rezultati od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Troškovi ovogodišnjeg popisa su oko pet evra po stanovniku, od toga je deo obezbeđen u republičkom budžetu, a deo iz sredstava Evropske komisije.

Na pitanje novinara da li ima informaciju šta se zbiva sa mestima u Srbiji gde pretežno živi stanovništvo albanske nacionalnosti, s obzorom da su bojkotovali prethodni popis, Lakčević je odgovorila kako očekuje „da će popis biti uspešno sproveden na celoj teritoriji Srbije“.

„U razgovoru sa Nacionalnim savetom Albanaca, predstavnicima popisnih komisija dobili smo informaciju da su prihvaćene sve aktivnosti u vezi sa popisom“, istakla je ona.

Na konferenciji za novinare rečeno je da će u petak, 22. jula biti raspisan javni poziv za prijavljivanje osoba koje žele da budu popisivači, kao i da je već završen konkurs za izbor instruktora.

Načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku Mladen Veličković rekao je da građani koji žele da budu popisivači mogu da se prijave od 22. jula do 5. avgusta posredstvom sajta Zavoda, kao i da će biti emitovan spot kojim se pozivaju zainteresovani za rad na terenu.

On je objasnio da osobe koje se prijave za popisivače moraju da budu punoletne, srpski državljani, da imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Srbije, a jedan od uslova je i da nisu osuđivane i da se trenutno protiv njih ne vodi krivični postupak.

Popisivači moraju da znaju da rade na računaru i da u mestu gde žive ima Interneta.

Svi popisivači će biti angažovani po ugovoru o dopunskom radu ili obavljaju privremenih i povremenih poslova.

Veličković je rekao da će popisivači biti angažovani u razdoblju od 23. septembra do 31.oktobra, a obuka će biti sprovedena od 29. avgusta do 16. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci

Srbi i Albanci nakon 30 godina zajedno na sceni Doma kulture u Preševu

PREŠEVO - Prvi put posle 30 godina talentovani učenici albanske i srpske nacionalnosti ponovo će zajedno igrati u predstavama na obnovljenoj sceni Doma kulture...

Otvoren konkurs za Prestonicu kulture Srbije 2024.

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije raspisalo je danas Javni poziv za iskazivanje interesovanja lokalnih samouprava za učešće u programu Prestonica kulture Srbije...

Srbija „u društvu“ Zimbabvea i Gvatemale zbog pada građanskih sloboda

BEOGRAD - Srbija je dodata na listu globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS za praćenje zemalja u kojima je došlo do brzog pada građanskih...

Gradonačelnik i većnici jutros simbolično na posao došli pešice (FOTO)

VRANJE - Kako bi obeležili Međunarodni dan bez automobila koji se u okviru Evropske nedelje mobilnosti obeležava 22. septembra, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i članovi...

Ove ulice u Vranju će danas biti zatvorene

VRANJE - Povodom održavanja Evropske nedelje mobilnosti, danas će u periodu između 7 i 14 časova pojedine gradske saobraćajnice biti zatvorene, a kako je saopšteno...