fbpx
-2 C
Vranje
petak, 03.02.2023

Sve kritike i pohvale Evropske komisije upućene Srbiji na jednom mestu

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo „zakrpi“

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni „strani plaćenici“ i „budale“

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL – Evropska komisija danas objavljuje godišnji izveštaj o Srbiji i drugim zemljama kandidatima za članstvo u EU, u kojem se ocenjuje stanje u kriterijumima koji su neophodni da naša zemlja i zvanično postane deo ove zajednice. Uz izveštaj, EK svake godine objavljuje i njegov rezime, a portal European Western Balkans imao je uvid u ovogišnji nacrt tog rezimea, koji pokriva period od oktobra 2020. do oktobra 2021. Gde škripi, a gde je podmazano, pogledajte u nastavku.

Politička polarizacija

U nacrtu se naglašava da je u proteklih godinu dana održavan međupartijski dijalog o izbornim uslovima, ali da je „politička klima tokom izveštajnog perioda ostala polarizovana“. Komisija je pozvala sve političke aktere da se angažuju u proces konstruktivno i u dobroj meri, kao i da se primene sve ključne reforme OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava značajno pre narednih izbora.

Poslanici verbalno napadaju civilno društvo i političke protivnike

Kada je reč o funkcionisanju parlamenta, u nacrtu se naglašava smanjenje korišćenja hitnih procedura i usvajanje novog Kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Međutim, „zapaljiv jezik protiv političkih protivnika i predstavnika drugih institucija koji iznose drugačije političke stvove nastavio je da se koristi tokom parlamentarnih debata“.  Takođe se navodi da je potrebno još napora da se uspostavi sistematska saradnja između Vlade i civilnog društva.

Preispitati sistem postavljanja sudija

U oblasti pravosuđa, u nacrtu se beleži ograničen napredak i navodi da se proces izmene ustava očekuje do kraja 2021. Sistem postavljanja sudija i ocene rada sudija i tužilaca potrebno je temeljno revidirati nakon ustavnih reformi, navodi se.

Borba protiv korupcije ne napreduje baš dobro

I u oblasti borbe protiv korupcije navodi se da je zabeležen ograničen napredak, a navodi se da je Grupa država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope zaključila da su njene preporuke o Agenciji za sprečavanje korpucije primenjene na zadovoljavajuć način.

Navodi se da još nije usvojena nova strategija za borbu protiv korupcije i da je broj optužnica i prvostpenih presuda u slučajevima visoke korupcije dodatno opao u poređenju sa prethodnim godinama.

U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala se takođe navodi ograničen napredak i konstatuje se da Srbija tek treba da uspostavi ubedljiv rezultat efikasnih istraga, krivičnog gonjenja i konačnih presuda u ozbiljnim slučajevima organizovanog kriminala.

Medije sada aktivno napadaju i poslanici

Kada je reč o slobodi izražvanja, navodi se u nacrtu, došlo je do ograničenog napretka usvajanjem i početkom primene ograničenog broja mera vezanih za Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije.

Međutim, verbalni napadi na novinare od strane visokih državnih funkcionera nastavili su se, a slučajevi pretnji i nasilja su i dalje zavrinjavajući.

Konstatuje se da su se napadi na medije u parlamentu nastavili i nakon usvajanja novog Kodeksa ponašanja u decembru 2020.

Spore reforme u javnom sektoru, blagi pad BDP-a u 2020.

U oblasti ekonomije, konstatuje se samo blagi pad BDP-a u 2020. zbog, kako se navodi, jakog pretriznog momentuma, velikih i pravovremenih fiskalnih i monetarnih mera usmerenih ka podršci ekonomije i sektorskoj strukturi ekonomije. Tržište rada je zabeležilo dalji pad nezaposlenosti 2020, dok strukturne reforme javne uprave i državnih preduzeća nastavljaju da napreduju sporo.

Normalizacija odnosa sa Kosovom neminovna

Srbija je ostala posvećena dobrosusedskim odnosima i regionanoj saradnji, mada su se tenzije sa Crnom Gorom nastavile tokom izveštajnog perioda. Srbija mora da nastavi da primenjuje sve prethodne sporazume u dijalogu sa Kosovom i doprinese dostizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, navodi se u nacrtu.

Oporezivanje, energetika i zapošljavanje nam idu od ruke

Nacrt izveštaja ocenjuje da je u oblastima usklađivanja sa pravnim tekovinama EU Srbija uradila „važan posao u mnogim oblastima, uključujući i oporezivanje i energetiku“.

Navodi se takođe da je Srbija zabeležila napredak u oblastima privrednog prava, slobode kretanja radnika i slobode pružanja usluga.

Srbija je dosegla, ocenila je Komisija, kriterijume za otvaranje poglavlja vezanih za socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i za poglavlje vezano za energetiku.

Zaštita zdravlja i potrošača i diplomatija slabije

S druge strane, nije bilo napretka u poglavljima koja se odnose na slobodu kretanja kapitala, finansijske usluge, zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja. Usklađenost sa spoljnom politikom EU bila je 56% u 2020, a porasla je na 61% do avgusta 2021.

„Veći broj akcija Srbije bio je u suprotnosti sa spoljnopolitičkim pozicijama EU“ – navodi se u nacrtu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Milosavljević o promeni Statuta: Više informacija kada se završi Nacrt, radi se o usklađivanju

VRANJE - Odbornici Skupštine grada Vranja su na današnjoj sednici prihvatili predlog Gradskog veća da se pristupi promeni Statuta grada, a kako za portal Slobodna...

Pad usklađenosti Srbije sa EU

BEOGRAD - Zbog povećanja deklaracija koje je Evropska unija (EU) objavila zbog konflikta u Ukrajini, stopa usklađenosti Srbije u 2022. godini je bila samo...

Tim Batuta u ZZJZ Vranje: Roditelji odbijaju vakcinu iz neobjašnjivih razloga

VRANJE - Rаzlоzi zа pаd оbuhvаtа vakcinacije MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušaka i rubeole, оdnоsе sе nа оdbiјаnjе vакcinаciје оd strаnе rоditеljа...

Vакcinu prоtiv rака grlićа mаtеricе primilо preko 16.000 dеcе u Srbiji

KRAGUJEVAC - Pоd slоgаnоm "Zајеdnо prоtiv rака grlićа mаtеricе – HPV NЕ", udružеnjе "Rоditеlj", zајеdnо sа Ministаrstvоm zdrаvljа i Institutоm zа јаvnо zdrаvljе Srbiје...

Batut: Nema gripa u Pčinjskom okrugu

VRANJE - Među okruzima u kojima je potvrđeno prisustvo gripa, nema Pčinjskog, prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan...