fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 10.12.2023

Svaka deseta osoba živi sa poremećajem mentalnog zdravlja, često zanemarujemo sopstvene potrebe

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Neka mentalno zdravlje i dobrobit postanu prioritet za sve“, a predstavlja najvažniju godišnju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja, piše N1.

Svi izazovi savremenog doba, u poslednje vreme i pandemija korona virusa, različito utiču na pojedince: možemo da se osećamo uznemireno, umorno, da budemo anksiozni ili da imamo bilo koje drugo osećanje ili simptom koji prati stres – nemogućnost koncentracije, nedostatak motivacije, osećaj usamljenosti, ali i fizičke reakcije u vidu različitih gastrointestinalnih tegoba, glavobolje, stezanja u grudima i slično.

U današnje vreme smo izloženi promenama iz okruženja, velikom broju obaveza i brzom načinu života, i često se događa da zanemarimo sebe i svoje potrebe stavimo na poslednje mesto. Zaboravljamo da je pored fizičkog, ništa manje važni i naše mentalno zdravlje, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

U današnje vreme, usled intenzivnih promena kojima smo izloženi u okruženju, velikog broja obaveza i brzog načina života često se događa da sopstvene potrebe stavimo na poslednje mesto i zaboravimo da je pored fizičkog, ništa manje važno i naše mentalno zdravlje, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Depresija, patološka anksioznost i drugi poremećaji mentalnog zdravlja mogu uticati na sposobnost funkcionisanja u svakodnevnom životu, kao što može uticati i dijabetes ili neko kardiovaskularno oboljenje.

Svaka deseta osoba u svetu živi sa nekim poremećajem mentalnog zdravlja.

Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći da unapredite svoje mentalno zdravlje – pokrenite svoje telo, dovoljno spavajte i odmarajte se, hranite se pravilno, pronađite način da se odvojite od stresa, dajte prioritet vremenu za opuštanje na isti način na koji biste dali prioritet nekim poslovnim obavezama, negujte dobre odnose i povežite se sa drugima, izgradite samopouzdanje, osećajte se udobno u svojoj koži, identifikujte znake upozorenja i naučite da prepoznajete simptome (na primer, anksioznosti ili stresa), potražite pomoć kad vam je potrebna  i znajte kada da potražite stručnu pomoć.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci