fbpx
10.4 C
Vranje
nedelja, 25.02.2024

Subotnji protest „Srbija protiv nasilja“ posvećen prosveti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Sledeći protest „Srbija protiv nasilja“ zakazan je za subotu, u 19 časova, ispred Doma Narodne skupštine, a glavna tema biće prosveta, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac.

Protestna šetnja kretaće se od Skupštine, Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim Beogradskom ulicom do Slavije, pa do Ministarstva prosvete gde će biti održani govori, odakle će se Ulicom Kneza Miloša otići do Predsedništva.

Lutovac je rekao da će građani poslati poruke predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, koji u svakodnevnim medijskim nastupima govori da „ne zna šta su zahtevi“.

On je istakao da je „prosveta centralna tema protesta iz više razloga, da su prvi nasilje i bezbednost, da nastavnici nemaju instrukcije kako da počnu školsku godinu nakon prošle u kojoj se dogodilo masovno ubistvo, da nastavnici imaju plate ispod proseka, a botovi u javnim preduzećima imaju duplo veće plate od njih“.

„Udžbenici i pribor se kupuju na rate, a luksuzni stanovi za keš“, rekao je Lutovac i dodao da je to „defekt sistema“.

On je rekao da je Ministarstvo prosvete, kada je posle masovnih ubistva trebalo suočiti se sa bezbednošću i nasiljem u školama, donelo originalnu odluku da se školska godina prekine. Lutovac je dodao i da skupštinski Odbor za obrazovanje nije temeljno razmatrao tu temu i izrazio očekivanje da će Odbor zakazati sednicu i da će bezbednost u školi biti glavna tema.

Lutovac je ponovio da će se od septembra protest intenzivirati i da će uključivati mnoge od oblika građanske neposlušnosti, ali da ne bi unapred otkrivao šta će to biti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci