19.3 C
Vranje
četvrtak, 13.05.2021

Stiže TV i filmski spektakl sa ulica starog Vranja dostojan Stankovićevih drama

Odabrani članci

[EKSKLUZIVNO] Urednik “Kod Civrića”: Biti naša tema je politički prestiž

Po prvi put od osnivanja 2012. godine, a nakon višegodišnje pauze u objavljivanju, urednik satiričnog bloga i kreator sadržaja na Facebook stranici Kod Civrića u...

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

VRANJE / BEOGRAD - Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje,...

10 godina od lažne najave vlasti da je Vranje prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa

VRANJE - Pre deset godina svi nacionalni mediji, uključujući Radio-televiziju Srbije, preneli su pompezne najave i odluku gradskih vlasti da će od 1. septembra...

Autor knjige “Zablude srpske istorije”: Nema podataka o boravku Gavrila Principa u Vranju

VRANJE - Poznati srpski istoričar Dejan Ristić, autor knjiga Mitovi srpske istorije i nedavno izdate Zablude srpske istorije, u kojima je naučnim dokazima "razbio" neke...

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji,...
Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

BEOGRAD / VRANJE – Bogati predvodnik hrišćanske manjine u Vranju 19. veka, Hadži Trifun, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, radi stvari sa užasnim posledicama po porodicu i dve njene naredne generacije, a ovu porodičnu sagu, novi film Hadžijino zvono i seriju Nečista krv, gledaćemo u udarnom terminu na RTS-u do kraja godine.

Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun, Nela Mihailović kao Kata, Dragan Mićanović kao efendi Mita, mladi Nedim Nezirović kao Jovča, makedonska glumica “češke škole” Sara Sandeva kao Sofka, Marko Grabež, Katarina Radivojević, Ljubomir Bandović, Anđela Jovanović, Milena Predić i dr. deo su impresivne glumačke ekipe pomenutog filma i serije, impozantnog projekta baziranom na delima Borisava Stankovića.

Produkcijska kuća This and That, koja je radila na projektima poput filma Dnevnik Diane Budisavljević, serija Porodica i Klan itd., uz podršku Filmskog centra Srbije, MEDIA programa Kreativne Evrope i u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, a predvođena producentkinjom Snežanom van Hauvelingen, sa pomenutim glumcima već nekoliko meseci na setu u Ripnju kod Beograda radi na novoj ekranizaciji nekoliko dela poznatog vranjskog pisca.

Filmsko selo u Ripnju je replika starog Vranja izgrađena posebno za ovu priliku.
Snimanje je trajalo 84 dana i projekat je u post-produkciji. Pored seta u Ripnju, produkcija se selila na druge lokacije: Rajačke pimnice kod Negotina, manastir Poganovo kod Dimitrovgrada, konak Knjeginje Ljubice i Kalemegdan.

Van Hauvelingen: Delo od nacionalnog značaja

Pored nezaobilaznog romana Nečista krv u čijem je središtu tragična sudbina lepe Sofke, građa za scenario obuhvata drame Tašana, Koštana i Jovča i zbirku pripovedaka Božji ljudi. Serija će imati deset epizoda, a od prve tri će nastati pomenuti igrani film.

Tri početne epizode fokusiraju se na život Hadži Trifuna, Sofkinog dede. Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u Vranju 19. veka, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

“Kroz generacije jedne porodice u 19. veku prati se paralelno i rađanje srpske kneževine i opadanje sile Osmanskog carstva. Neusmnjivo je da je reč o delu od nacionalnog značaja” – rekla je ranije za portal Slobodna reč producentkinja Snežana van Hauvelingen.

Sara Sandeva kao Sofka; Foto: This and That

Scenario je napisao Vojislav Nanović, scenarista filma Ciganka iz 1948. godine, koji je 1963. usled političkih okolnosti morao da napusti Jugoslaviju i preseli se u SAD, gde je bio urednik čuvenog ABC studija. Između 1970. i 1974. godine je u Njujorku napisao scenario za projekte koje je trebalo da radi TV Beograd, po njegovom povratku. Međutim, to se nikada nije desilo, a smatralo se da je scenario bio izgubljen sve dok reditelj Milutin Petrović u nekom od beogradskih skladišta nije pronašao poslednju verziju. Pored Petrovića, na projektu radi i reditelj Goran Stanković.

Pohlepa, nesnađenost, Sofkini pokušaji da se izdigne

Nanović je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Serija pripoveda o finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju jedne porodice. Radnja započinje sa Hadži Trifunom, Sofkinim dedom a završava se sa Sofkom. Svi likovi pomenutih Borinih dela su povezani kroz tu jednu porodicu i ljude koji su živeli u Vranju.

Drugu generaciju porodice predstavlja Mita, Trifunov sin, koji ne želi da bude deo očeve prljave poslovne imperije. Pripada grupi starih aristokrata, čiji resursi presušuju i kojima se suprotstavljaju novi, bogati profiteri, neobrazovani i vulgarni. Nakon što je izgubio čitavo bogatstvo i imovinu, Mita je primoran da uda svoju najlepšu ćerku Sofku za bogataša da bi mogao da preživi.

Sofka je treća generacija porodice, koja je pod potpunim finansijskim i duhovnim krahom. Uprkos tome što je obeležena krvlju i postupcima svojih predaka, pokušava da se izdigne iznad društvenih i istorijskih okolnosti vremena u kojem živi.

Adaptaciju scenarija za prve tri epizode je uradila dramska spisateljica Milena Marković, 4. i 5. epizodu Katarina Mitrović, a od 4. do 10. epizode Dejan Prćić. Režiju prvih 5 epizoda i film radi Milutin Petrović a režiju preostalih 5 nastavaka Goran Stanković.

Marko Grabež i reditelj Milutin Petrović na setu; Foto: This and That

Vranje iz 19. veka u podnožju Avale

Kako je ranije našim novinarima objasnila producentkinja, ceo projekat je smešten u epohu i iz produkcijskih razloga je veći deo scenografije na teritoriji Ripnja u okolini Beograda, u podnožju Avale. Nije bilo snimanja u Vranju.

Neki od objekata na setu su Hadži-Trifunova kuća, gradski han, trg sa pijacom, sud, džamija, sahat kula i dr.

Za scenografiju je zadužen Milenko Jeremić, jedan od najuglednijih jugoslovenskih i srpskih scenografa. Ovo mu je drugi put da radi scenografiju za neki filmski projekat nastao po delu Borisava Stankovića, jer je bio scenograf filma Nečista krv iz 1996. godine. Radio je na više od 100 filmskih i serijskih projekata kao što su Valter brani Sarajevo, Povratak otpisanih, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Boj na Kosovu, Lepa sela lepo gore, Crna mačka beli mačor itd.

Kompozitor pisao muziku za Senke nad Balkanom i Južni vetar

Reditelj Goran Stanković je u izjavi za City Magazine u septembru prošle godine istakao da je muzika veoma važna u seriji, posebno kada ključni deo priče “pred kraj” postane lik Koštane. Kako je tada naveo, proučavali su stare vranjske pesme i instrumente koji su u to vreme korišćeni, kako bi pronašli odgovarajući zvuk.

“Tradicionalni elementi su tu i dalje, s tim da su iskorišćeni na jedan svež način” – rekao je Stanković.

Muziku za film komponuje Aleksandar Ranđelović, koji je između ostalog radio muziku za film i seriju Južni vetar, Senke nad Balkanom, Travelator itd.

Likovi neće govoriti vranjskim jezikom

Ipak, likovi neće govoriti originalnim dijalektom, a u filmu se čuju tri strana jezika: turski, albanski i nemački, dok starovranjski neće biti deo Nečiste krvi, bar ne u svom izvornom obliku, naveo je Stanković za pomenuti magazin, i objasnio da je originalni scenario napisan savremenim srpskim književnim jezikom.

“Junaci neće pričati jezikom koji se tada pričao u Vranju, već je u pitanju jedna stilizacija tog govora. Slično smo uradili i sa scenografijom i kostimima” – naveo je.

Za kostime je zadužena Marina Medenica, kostimografkinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Sudeći po fotografijama koje je našoj redakciji ustupila produkcijska kuća This and That, Medenica je odradila maestralni posao.

Očekuje se da ova, na prvi pogled impozantna televizijska ostvarenja, put do publike nađu do kraja ove godine, a biće premijerno prikazana na programu Radio-televizije Srbije.

Marko Grabež i Nela Mihailović; Foto: This and That

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

- Reklama -

Poslednji članci

Šta je Vranje South, projekat rudarske kompanije Jadar Lithium

VRANJE / BUJANOVAC - Rezultati uzorkovanja stena iz "Vranjskog basena", u neposrednoj blizini sela Klinovac, pokazuju "povišenu koncentraciju litijuma i vrednosti bora", zbog čega...

Preminulo još 17 osoba, u Vranju stabilno

BEOGRAD / VRANJE - U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo 17 osoba, a potvrđeno je 1.046 novih slučajeva...

Evo kako od danas možete preuzeti Digitalni zeleni sertifikat

BEOGRAD / VRANJE - Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima...

Alek Kavčić: Sud odbacio tužbu izdavačke kuće Klet

BEOGRAD - Fondacija Alek Kavčić saopštila je danas da je odbačen zahtev izdavačke kuće Klet kojim je zatraženo da se toj fondaciji zabrani da nudi...

Isplata 30 evra počinje danas, preko 3 miliona prijavljenih

BEOGRAD - U Srbiji danas počinje isplata državne pomoći od 30+30 evra za koju se do jutros u 7:30 prijavilo 3.184.000 građana, izjavio je...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!