fbpx
8.3 C
Vranje
četvrtak, 29.02.2024

Stanković: Tri slučaja velikog kašlja u Pčinjskom okrugu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – U Pčinjskom okrugu potvrđena su tri slučaja velikog kašlja, rekao je epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju, dr Slađan Stanković, prenosi Radio-televizija (RTV) Vranje.

Prema njegovim rečima, „pomalo ima razloga za zabrinutost“.

„Trenutno je epidemiološka situacija nesigurna, i u Pčinjskom okrugu i na teritoriji cele Srbije, zbog pomešanih virusnih infekcija, a i ove bakterije koja izaziva veliki kašalj. U okrugu smo, dosad, registrovali tri slučaja obolevanja od velikog kašlja, ali je za zabrinutost taj neuobičajeni porast obolevanja od velikog kašlja na teritoriji Beograda i Srbije. Poslednjih godina bilo je pojedinačnih slučajeva na teritoriji cele države, u našem okrugu godinama nije registrovan veliki kašalj“, kaže dr Stanković.

Kako je istakao vranjski epidemiolog, najugroženije uzrasne grupe su deca do četiri godine, a trenutno oboleli od 14 do 17 godina. U ovom trenutku, objašnjava, treba staviti akcenat na vakcinu protiv velikog kašlja i na pravovremenost vakcinacije.

„Podsetiću roditelje da na vreme vakcinišu dete. Vakcinacija se sprovodi od drugog meseca, u tri doze, kroz petovalentnu vakcinu. Treba obratiti pažnju kada imamo kašalj duži od dve nedelje, intenzivan, pogotovo noću“, ističe dr Stanković.

Međutim, „nemamo razloga za preteranu zabrinutost“.

„Poštujemo, beskompromisno, sve mere koje nalaže medicinska doktrina, pre svega vakcinaciju i, uopšte, sve mere koje se sprovode kada su respiratorne zarazne bolesti u pitanju“, zaključuje epidemiolog u ZZJZ u Vranju.

Podsetimo, u Srbiji je, do 7. januara, veliki kašalj potvrđen kod 1.020 osoba, a svaki drugi slučaj je među decom od 10 do 14 godina, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Čitajte više:

„Batut“: Veliki kašalj kod 1.020 osoba u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci