fbpx
-2.3 C
Vranje
sreda, 19.01.2022

Šta je Vranje South, projekat rudarske kompanije Jadar Lithium

Odabrani članci

Slobodna reč – Specijalno štampano izdanje

Klikom na naslovnu stranu otvorite i čitajte specijalno (rođendansko) štampano izdanje Slobodne reči. Na oduševljenje građana, svih 3.000 primeraka podeljeno je na šetalištu u...

Beograđanima 2.500 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji

ISPRAVKA: U specijalnom štampanom izdanju portala Slobodna reč, u tekstu Beograđanima 3.000 evra za povećanje nataliteta u Vranjskoj Banji  je za projekat "Prioritet - Borba...

Mozaik skupo košta neodržavanje, niko neće dozvoliti da se samo “zakrpi”

Nakon pisanja portala Slobodna reč o tragičnom propadanju monumentalnog mozaika Karta Vranja Stevana Čukića iz 1975. godine na Trgu Republike, reakcije lokalnih umetnika i zalaganja kustosa Narodnog muzeja...

Odlično znam kako je biti odbačen

VRANJE - Maturantkinji srednje Ekonomsko-trgovinske škole i srpskoj reprezentativki u karateu Tamari Misirlić društvene mreže su, kao i većini devojaka njenih godina pune fotografija...

Angažovani, posvećeni i nacionalno prenošeni “strani plaćenici” i “budale”

Prošlo je godinu dana otkad se naša "vrana" vinula u medijsko nebo iznad Vranja. Od 27. aprila 2020. godine ona ponosno stoji na logotipu...
Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE / BUJANOVAC – Rezultati uzorkovanja stena iz “Vranjskog basena”, u neposrednoj blizini sela Klinovac, pokazuju “povišenu koncentraciju litijuma i vrednosti bora”, zbog čega kompanija Jadar Lithium, koja poseduje licencu za geološka istraživanja rude na ovoj i još osam lokacija u Srbiji, planira “scout drilling” (nekoliko izviđačkih bušotina) kako bi se potvrdilo postojanje minerala, navodi se u dokumentu sa njihovog sajta.

Mediji specijalizovani za vesti iz oblasti energetike su 26. marta 2021. godine objavili da je Jadar Lithium u Srbiji obezbedio još 4 licence za istraživanje litijum-borata u Vardarskom pojasu – Ursule kod Rekovca, Siokovac kod Jagodine, Dobrinja kod Požege i Pranjani kod Čačka.

Prethodno je ova australijska rudarska kompanija krajem 2017. godine preuzela kapital kompanije Centralist Pty Ltd, koja je u Srbiji imala 5 licenci za istraživanje litijuma, za projekte Cer, Bukulja, Rekovac, Krajkovac i Vranje South (Vranje Jug).

Sličnosti sa projektom Rio Tinta u Jadru

Kako se navodi na sajtu kompanije, tokom takozvane faze “greenfild” istraživanja (bez bušotina i iskopavanja), na teritoriji koju obuhvata projekat Vranje South (u blizini sela Klinovac i Buštranje u opštini Bujanovac), javile su se naznake “izvanrednog potencijala” nalazišta, koje ima “slične odlike sa Jadarskim basenom, jednim od najvećih nalazišta litijuma u svetu, u kojem je kompanija Rio Tinto pronašla jadarit svetske klase”.

Mapa lokacija uzoraka i vrednosti litijuma; Izvor: Jadar Lithium;

Jadar Lithium objavio je jula 2019. godine rezultate istraživanja projekta Vranje South koji obuhvata blizu 90,5 kvadratnih kilometara područja. U dokumentu se navodi se da je uzorkovano 28 parčića stena sa teritorije između Klinovca, Trejaka, Spančevca, Novog Sela i Buštranja.

U dokumentu je i najava direktora kompanije Luka Martina o nastavku projekta koji podrazumeva izviđačke bušotine.

“Geofizička istraživanja i geohemijski rezultati detaljnih uzorkovanja pokazali su opravdanost procesa istraživanja, uveliko su pomogli razumevanju basena i ukazuju na potencijal projekta Vranje Jug, na kojem su nalazišta litijum-borata” – izjavio je Martino.

U senci Rio Tinta i Jadra svi zaboravili na Klinovac

O litijumu u Klinovcu izveštavao je i Bloomberg krajem avgusta 2019. godine. Kako su tada autori naveli, nalazišta litijuma u Srbiji su “dovoljno velika” da se kontinent takmiči sa tržištem u Aziji, posebno u Kini, koja je treći svetski proizvođač litijuma i prva na tržištu proizvodnje litijumskih baterija.

Tada su naveli da Rio Tinto i Jadar Lithium istražuju koliko je litijuma u Srbiji, kao i da su iz Rio Tinta odbili da daju komentar, ali da su iz Jadar Lithiuma bili otvoreni za saradnju. Pomenuti direktor Martino je novinarima Bloomberg-a rekao da bi Srbija mogla da postane baza ove industrije, od eksploatisanja, preko prerade do proizvodnje baterija.

Iako se radi o teritorijama u bujanovačkoj opštini, izjavu za Bloomberg dao je i tadašnji zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, koji je u celom projektu video potencijal za otvaranje fabrike baterija i “smanjenje broja nezaposlenih građana u Vranju, kojih ima oko 10.000”.

Vest je privukla nacionalni medij TV Prva, čiji je novinar obišao meštane Klinovca. Kako je tada izvestio, Klinovčane nije naročito uzmenirila ova vest:

“Meštani koji znaju za šta se sve koristi litijum spremni su da besplatno daju njive kako bi se ispitao sastav zemljišta” – navodi se u tekstu.

Dve godine kasnije, građani i aktivisti sve češće protestuju zbog projekata rudarskih kompanija i njihovih mogućih posledica i negativnog uticaja na životnu sredinu. Kako navodi portal Radio-televizije Srbije, u debatu se nedavno uključila i Srpska akademija nauka i umetnosti, a mišljenja su “oprečna”.

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović litijum naziva metalom budućnosti i ističe da bi iskopavanjem minerala jadarit u čijem sastavu je i litijum, koji se koristi u modernim baterijama za automobile na električni pogon, Srbija mogla da zauzme važno mesto u Evropi i svetu.

Sa druge strane, građani i stručnjaci koji podržavaju ekološke aktiviste ukazuju da će životi meštana doline Jadra biti ugroženi, kao i da je projekat “prljav i poguban za živi svet”.

Direktor srpskog ogranka “ima iskustva sa Rio Tintovim projektom”

Društvo sa ograničenom odgovornošću Jadar Lithium d.o.o. sa sedištem u Beogradskom naselju Čukarica, osnovano je pod nazivom Nova Centurion Metals d.o.o.18. marta 2016. godine. U međuvremenu je, prema podacima registra Agencije za privredne registre, menjan naziv, zakonski zastupnici i jednom adresa, a kao Jadar Lithium d.o.o. posluje od 2. jula 2019. godine. Od 16. januara 2020. godine direktor postaje Dejan Jovanović.

Na sajtu Jadar Lithiuma navodi se da je Jovanović generalni menadžer zadužen za istraživanja. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru Ekonomska geologija i član je Evropske federacije geologa. U kratkoj biografiji stoji da nadgleda istraživanja i rudarske projekte, i da ima iskustva sa Rio Tintovim projektom Jadar.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci

Vlada ponovo menja izborne zakone u izbornoj godini

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je juče set izbornih zakona, a to su Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o izboru narodnih...

Kraća izolacija, kontrolni PCR o trošku države

BEOGRAD - Predlog da oboleli od kovida od sada moraju da budu u kućnoj izolaciji 10, umesto 14 dana, biće deo novog stručno-metodološkog uputstva...

Preko 200 zaraženih za jedan dan

VRANJE - Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 828 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale...

“Da južnije ne bude tužnije”: Aktivisti iz komšiluka pozivaju mlade na trening

VRANJE - Udruženje "Aktivisti iz komšiluka" organizuje "Trening o aktivizmu" koji je namenjen mladima (15 do 30 godina) iz Vranja. Trening će biti održan...

Većnici sutra o parkiranju, vazduhu, novcu za verske zajednice i “Vranjskoj gradskoj pesmi”

VRANJE - U utorak, 18. januara, sa početkom u 08:00 sati, biće održana 74. sednica Gradskog veća. Članovi Veća razmatraće, između ostalog, Predlog Odluke...

Budite odgovori prema sebi i drugima!

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ! 💉

Društvena odgovornost će nas izvući iz pandemije. Ne širite neproverene informacije!