fbpx
21 C
Vranje
četvrtak, 21.09.2023

Srpski pedijatri traže potpunu zabranu pušenja: Zaštitite decu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udruženje pedijatara Srbije (UPS) upozorilo je danas da su zastareo zakonski okvir i prevelika tolerancija u vezi sa pušenjem na javnim mestima ozbiljna pretnja po zdravlje ukupne populacije, ne samo pušača već i posredno izloženih duvanskom dimu, a naročito dece.

Činjenica da još nije uvedena potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, već da se o tome vodi „polemika“ svrstava Srbiju „u malobrojne primere sredina koje još čuvaju zakonski okvir i svakodnevnu praksu mimo javno zdravstvenih preporuka i nedvosmislenih naučnih dokaza koji ukazuju da duvanski proizvodi sadrže toksične, kancerogene i mutagene komponente i kao takvi predstavljaju jedan od najznačajnijih faktora narušavanja zdravlja“, ističe u saopštenju UPS.

Pedijatri Srbije naglašavaju da „argumenti poput ‘ekonomske računice“ ili povlađivanja lošim navikama ne mogu biti izgovor za zabrinjavajuću neusaglašenost“ zakonskih normi i prakse sa jasnim, nedvosmislenim stavom u celom svetu da treba suzbiti konzumaciju duvanskih proizvoda, a naročito zaštiti nepušače od neželjene izloženosti duvanskom dimu.

Udruženje uklazuje i da je Srbija, prema podacima World Population Review, na 7. mestu u top 10 država sveta po broju pušača u odnosu na broj stanovnika, a da su posledic sve veći broj obolelih od bolesti koje su uzrokovane duvanskim dimom, pre svih malignih bolesti pluća.

Pedijatri u saopštenju upozoravaju i na niz direktnih i posrednih posledica pušenja ističući, između ostalog, da se novorođenčad majki koje puše i izložene su duvanskom dimu rađaju sa manjom telesnom težinom i slabije razvijenim plućima i da imaju veću sklonost ka astmi i alergijskim oboljenjima.

Duvanski dim kod dece sa astmom predstavlja rizik za pojavu hronične opstruktivne plućne bolesti koja u velikoj meri oštećuje plućnu funkciju i skraćuje životni vek, u proseku za 15 do 25 godina, ističe u saopštenju Udruženje pedijatara Srbije.

Udruženje pedijatara Srbije naglašava da je ugroženost dece od duvanskog dima poseban
problem i sa etičkog aspekta jer je u slučaju ove populacije na udaru izuzetno osetljiva kategorija
stanovništva koja trpi posledice tuđeg lošeg izbora i slabosti.

Obaveza je svakog savremenog društva i države da se što odlučnije bori sa pušenjem kao javno zdravstvenim izazovom, naglašavaju pedijatri.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci

Званични захтеви грађанских протеста „Србија против насиља“

#01 Сазивање ванредне седнице Народне скупштине на којој ће се расправљати о стању после две трагедије у којима је убијено 18 људи, махом деце и младих;

#02 Институционална одговорност и смена министара Ружића и Гашића и шефа БИА Вулина, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних;

#03 Оставке чланова Регулаторног тела за електронске медије, који се сматрају одговорним за промовисање насиља, агресије и неморала на телевизијама са националном фреквенцијом;

#04 Гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести и континуирано крше новинарски кодекс;

#05 Одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су ТВ Пинк и ТВ Хепи;

#06 Хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма и

#07 Смена руководства Радио-телевизије Србије.