fbpx
3.9 C
Vranje
utorak, 05.12.2023

Špijunski sajber napad na dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Fondacija SHARE koja se bavi digitalnom bezbednošću, saopštila je juče da su dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda bili mete neuspelog sajber napada. Podsetili su i da ove i slične alate koriste nedemokratski režimi širom sveta za špijunažu predstavnika opozicije, civilnog društva, nezavisnih medija, disidenata i drugih aktera koji nastupaju u javnom interesu.

Kako su objasnili, dve osobe, čija imena nisu objavljena, dobile su upozorenje kompanije Apple da su potencijalne mete „državno sponzorisanih tehničkih napada“.

Odmah nakon toga oni su kontaktirali SHARE Fondaciju i zatražili proveru navoda kako bi se utvrdilo da li su njihovi uređaji napadnuti nekim poznatim špijunskim softverom.

Tim SHARE Fondacije je analizirao mobilne uređaje kako bi se utvrdilo da li na njima ima tragova infekcije špijunskim alatima (spyware), među kojima su najpoznatiji Pegasus i Predator, a konačnu potvrdu analitičkih podataka dale su međunarodne organizacije Access Now i Amnesty International.

Te dve organizacije, navodi SHARE Fondacija, poseduju visoku ekspertizu u oblasti digitalne forenzike.

„Na osnovu pregledanih podataka, ove dve respektabilne organizacije su potvrdile da su na oba mobilna uređaja pronađeni tragovi neuspelog pokušaja napada koji se dogodio 16. avgusta ove godine“ – saopštila je SHARE Fondacija.

Špijunski softver „Pegaz“ navodno se koristi za hakovanje pametnih telefona novinara, zvaničnika i aktivista za ljudska prava širom sveta.

Kako navode, obe ekspertske organizacije došle su do istih nalaza – da je u inicijalnoj fazi napad pokušan preko ranjivosti uređaja („PWNYOURHOME“) koja je ranije dovođena u vezu sa špijunskim softverom Pegasus. Ova ranjivost je u međuvremenu otklonjena.

SHARE Fondacija upozorava da napadi špijunskim softverom na predstavnike kritičke javnosti imaju poguban uticaj po demokratiju i ljudska prava, naročito u predizbornom periodu.

„Upotreba špijunskih softvera je nezakonita i nespojiva sa demokratskim vrednostima. Podsećamo da ove i slične alate za tehničke napade na mobilne uređaje koriste nedemokratski režimi širom sveta za špijunažu predstavnika opozicije, civilnog društva, nezavisnih medija, disidenata i drugih aktera koji nastupaju u javnom interesu“ – navodi se u saopštenju.

SHARE konstatuje da ovakve aktivnosti ugrožavaju slobodu izražavanja i udruživanja, kao i pravo na privatnost i tajnost komunikacije garantovano domaćim i međunarodnim propisima.

SHARE Fondacija je pozvala predstavnike medija i civilnog društva koji su dobili istu sistemsku poruku od kompanije Apple da se jave fondaciji za proveru upozorenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci